Zdrav razum – učenje koje živimo, a nismo ga svjesni

Od malih nogu nas uče: „Uključi mozak, pamet u glavu, ne pričaj gluposti, slušaj starije, škola i posao na prvom mjestu, od ljubavi se ne živi…“. Da li, uglavnom roditelji, razumiju težinu ovih, već ustaljenih, fraza? Nerijetko ne, jer u suprotnom, 99% naših problema ne bi ni postojalo. Da li smo mi svjesni šta puštamo u naš, takozvani, ZDRAV RAZUM?

Zdrav razum ili logika je sredstvo za prihvatanje uvjerenja koja otežavaju život. Međutim, vrlina famozne logike je javljanje inata. Pojedinci iskoče iz tog kalupa i, kako kažu, postanu SREĆNI. Vjerujem da smo svi spremni za jedan veliki preokret, a posebno ću istaknuti: nikad nije kasno!

SVE JE MOGUĆE

Ovaj podstrek svaki dan odjekuje, ali bezuspješno se primjenjuje. A sve što je potrebno je da svako jutro sebi kažeš: „Sve je moguće, pobjediću ovaj dan!“. Tako je jednostavno, a tako moćno. Šta se desi kad to kažeš? Pa, sve postane moguće, jer ti dobiješ želju da uspiješ, a tom željom privučeš sve alatke koje su ti potrebne za realizovanje: iskustva, ljude i znakove. Vjerovatno ćeš pomisliti da su se alatke protiv tebe urotille, ali šta ako te baš one pripremaju da tu želju obistiniš na tvoj najbolji način i da sebe još više, kao dobrog kovača, zavoliš? Pazi šta želiš, sigurno će ti se ostvariti.

SVE JE TO ZA MOJE DOBRO

Da bismo bili svjesni koji put biramo i da u njega neograničeno budemo zaljubljeni, moramo prihvatiti svaki kamen, rupu, pravac koji se svakog trenutka može promijeniti i, naravno, neke stanke zbog radova na tom putu. Ako ti je autobus kasnio, možda si izbjegao/la potencijalnu saobraćajnu nesreću, osobu koja se može naći u tom autobusu koja će ti napraviti odron ili si pak imao/la vremena za svoje misli dok si čekao/la. Ne postoje slučajnosti, već  samo namješteni scenario.

SRCE JE UČITELJ, A MOZAK UČENIK

Jedno bez drugog je nepojmljivo. Predstavljaju zajedno jedan veliki kontrast, zajedno su citat: „Zvijezde ne bi sijale da mraka nema“, zajedno su groteskno, ali u određenim dozama. Mozak i, prethodno pomenuti, zdrav razum nisu paralele. Mozak ide sa srcem, ali srce ne ide sa razumom. Pažljivo biraj, jer kako izabereš, tako ćeš da živiš. Srce slušaj dok zamišljaš i procesuješ ideje, a mozak da ih održiš pri realizovanju. Možda ih budeš iskoristio/la sa drugačijim sastojcima i uvjerenjima, ali rezultat je isti: USPJEH:

NESREĆA NASTAJE KAD KONTROLA NAČUJE

Pravu odluku ćeš ispratiti kada njome kontrolišeš. Jedina kontrola koja je tebi dopuštena je želja, ostalo sve dolazi samo od sebe. Nervoza i negativne emocije ne popravljaju i ne ubrzavaju proces realizovanja želje, samo stvaraju barikade. Opusti se, mozak na pašu i gledaj kako te tvoja intuicija  vodi na pravo mjesto.

Možda je život jednostavan, možda ipak ne treba da se mučiš, jer je sve u glavi i uvjerenjima. Pusti alatke da same stvaraju, a ti budi samo dizajner i možda povremeni nadzornik.

za Elem: NEVENA ZELENIKA 

 

 

Ostavite komentar..