U susret drugom Festivalu književnosti “Imperativ”

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” najavilo je učesnike odogodišnjeg, drugog po redu Festivala književnosti, koji će se od 30. maja do 3. juna održati u prostorijama Banskog dvora u Banjaluci.

 

Foto; Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”

 Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ je za svoje nepune četiri godine postojanja uspjelo da poprilično “razdrma” banjalučku književnu scenu, dovodeći u naš grad trenutno najznačajnije regionalne autore. Sve književne večeri u organizaciji ovog Udruženja bile su veoma posjećene, a među publikom je bio veliki broj mladih knjigoljubaca.

“Imperativ je prošle godine organizovao i prvi Festival književnosti u Banjaluci, događaj koji je takođe veoma dobro ocijenjen od strane publike i kulturnih radnika, a koji će se krajem maja i početkom juna održati po drugi put u Banaskom dvoru. Ovaj festival, osim sajamskog dijela, posjetiocima nudi i brojne književne promocije, kao i radionice.

Foto; Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”
Foto; Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”

Ovogodišnji Festival književnosti ‘Imperativ’‘, pored sajamskog dijela, na kojem će učestvovati 13 odabranih izdavača iz regiona, posjetiocima nudi i šest različitih programskih sadržaja. U programu ‘Razgovori sa piscima’ predstaviće autorke čija djela su izazvala veliku pažnju u regionu u prethodnoj godini, a to su Rumena Bužarovska, Jelena Lengold, Senka Marić, Ivana Đilas i Tanja Stupar Trifunović koja će na ‘Imperativu’ predstaviti svoj novi roman. Program ‘Poeziju će svi čitati’, pored gostujućih pjesnika iz regiona (Drago Glamuzina, Ognjenka LakićevićDarko Cvijetić, Vladimir Tabašević i Mirjana Bobić Mojsilovć), ove godine će predstaviti i mlade banjalučke pjesnike Milana Rakulja, Mihaelu Šumić, Vladanu Perlić, Davida Kojčinovića i Gorana Gavrića Grgu. U programu ‘Note i slova’ svoje tekstove će ove godine čitati mladi pisci koji će puštati muziku koja ih je inspirisala dok pišu – Bojan Krivokapić, Lana Bastašić, Stevo Grabovac, Nina Tikveša i Đorđe Miketić.

Posebno su značajni programi za djecu i mlade,Bajkovnica (škola kreativnog pisanja za djecu) i Lektira u podne gdje će pisci svakodnevno razgovarati sa srednjoškolcima o knjigama koje su u obaveznoj školskoj lektiri. Pažljivim pristupom djeci i mladima stvara se nova baza čitalaca i nova publika na književnim događajima.

Ostavite komentar..