U SUSRET 8. MARTU: Drage žene, budite podrška jedne drugima!

Više od jednog vijeka žene širom svijeta obilježavaju i slave 8. mart, Međunarodni dan žena. Borba za ravnopravnost, ekonomsku nezavisnost i položaj žene u društvu neprekidno se vodi. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Zašto o ovoj temi govorimo samo nekoliko dana uoči praznika i brže-bolje je zaboravimo? Pokloni, cvijeće i proslave odvraćaju nas od toga da se dublje zagledamo u sebe i zapitamo da li se uistinu desila neka značajna promjena koja je nama ženama omogućila da slobodno živimo, radimo i zarađujemo i učestvujemo  u društvu na ravnopravnoj osnovi sa muškarcima.

Vratimo se vijek unazad, u period kada su se često događali protesti zbog loših uslova rada. Tog 8. marta 1908. godine 15 000 žena marširalo je kroz Njujork, tražeći svoja prava. Dvije godine kasnije, u Kopenhagenu je održan prvi ženski kongres, gdje je ustanovljen Međunarodni dan žena.

Kada je u pitanju naša sredina, stanje je sljedeće. Žene i dalje pokušavaju da nađu svoje mjesto na tržištu rada, da usklade svoje privatne i profesionalne obaveze, da budu adekvatno plaćene za posao koji obavljaju, da ne budu diskriminisane prilikom zapošljavanja i na radnom mjestu, zbog svog izgleda, godina, načina života, da ne trpe nasilje, da ne budu otpuštene kada ostanu trudne, itd.

Postoji još jedna veoma važna stvar koja nam ne dozvoljava da napredujemo. To je ŽENSKA NESOLIDARNOST. Svjedoci smo da su žene ženama najveći neprijatelji. To se nedavno pokazalo, kada je mlada glumica, Milena Radulović, iz Srbije sa svima nama podijelila svoju tešku priču o seksualnom zlostavljanju, gdje su je brojne žene i muškarci osudili, iznoseći negativne komentare i stavove o tom slučaju. Na svu sreću, postoje brojne žene koje su razumjele i podržale Milenu, i ohrabrile sa da javno istupe i progovore o nasilju. Diskriminacija među ženama zastupljena je u svim sferama društva. Od toga da su ostvarene samo one žene koje su udate i imaju djecu, do fizičkog izgleda, godina, socijalnog i ekonomskog statusa.

Drage žene, ujedinite se i pošaljite podršku jedne drugima. Pokažite da ste tu je jedna za drugu. Izađite na deseti Osmomartovski marš, pod nazivom “Državo, pokaži da nismo same!”, koji će biti održan 8. marta u Banjaluci i koji će javno ukazati na propuste koji postoje u slučajevima krivičnih djela protiv polnog integriteta, seksualnog uznemiravanja i nasilja.

A vi muškarci, “muškarčine”,  trudite se da svaki dan budete pažljivi i nježni prema ženama u vašem okruženju.

Foto: Oštra nula, Pinterest

Ostavite komentar..