Treći panel: Žene u medijima, one su dokaz da se sve može

Panel posvećen ženama u medijima je nosio slogan “Kad vidim, onda ću vjerovati”.  U Ženskoj sobi se diskutovalo o zlostavljanju i etiketiranju žena na razne načine počevši od posla kojim se bave, preko frizure, pa sve do fizičkih i intelektualnih osobenosti, ali prvenstveno o tome kako se žene bore s valovima tih negativnosti, seksizma i diskriminacije.

Učesnice panela su bile: Brankica Raković (PR agencije Aqaurius i osnivačica Lola magazina), Vanja Stokić, (urednica portala eTrafika.net), Besima Svraka (osnivačica FBL), Dijana Tepšić, (kreativna direktorica Play Team-a), a diskusiju je moderirao novinar Predrag Ćurković.

Panel: Žene u medijima, Foto: MSU RS

Žena koja za sebe kaže da je hodajući medij, Brankica Raković, radila je na televiziji, bila u ulozi urednice, bavila se 12 godina odnosima s javnošću. Sve vrste medija je prošla i težila da kreira drugačiji sadržaj o kome će ljudi diskutovati na kafama. Ispričala je da su joj emotivni nudizam i sloboda govora donijeli ogromno olakšanje tokom njenih prelomnih životnih trenutaka i da joj je za to trebala beskrajna hrabrost, ali da vrijedi svakog trenutka pisati i pričati bez uzdržavanja i skrivanja i da se kao žene moramo itekako zalagati za slobodu.

Foto: MSU RS

Besima Svraka je završila komparativnu književnost i bibliotekarstvo, a igrom slučaja se našla u redakciji i put je vodio ka poziciji urednice FBL magazina koji broji skoro i preko 200 strana. Na drugoj godini studija se ohrabrila i otišla volontirati u medijima,  željela je da radi rubriku sport, ali tadašnja ekipa nije objeručke prihvatila ženu u sportskoj redakciji, stoga je ona radila na nekim drugim rubrikama. To je dodatno motivisalo da se u svom radu posebno zalaže za ženska prava i razbija stereotipe na sve načine. Trenutno  vodi online magazine Fashion.Beauty.Love koji postoji već pet godina i koji promoviše žene na svakom polju. Smatra da imperativ ženske ljepote ne mora uvijek biti duga kosa, važno je ugodno se osjećati i iznijeti sebe na najbolji način.

Foto: MSU RS

Dijana Tepšić je pune 23 godine u karijeri, a zanimljivo je što je već sa 16 godina krenula da radi u medijima. Isprobala je i radijski i televizijski format, a trenutno je kreativna direktorica marketinške agencije koja organizuje jedan od najkvalitetnijih regionalnih događaja, a to je Play Media Day  na kojem motiviše mlade ljude da se bave novinarstvom na način koji neće biti stereotipan. Dijana ističe da postoje brojne mogućnosti da se situacija za žene promijeni i unaprijedi, samo nam treba mnogo više međusobne solidarnosti kako bi žene, koje su doživjele neko nasilje, bile hrabrije da govore o tome proživljenom. Iako ona lično živi rodnu ravnopravnost i kroz takvu prizmu posmatra svijet oko sebe, svjesna je da su žene u reklamnoj industriji i medijima prikazane na užasno stereotipan način i da protiv toga treba hrabro istupati.

Foto: MSU RS

Vanja Stokić je ponosna dobitnica godišnje nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH. Ona je novinarka sa stavom, a za sebe kaže da obožava da laje po društvenim mrežama. Ističe da se potpuno našla u novinarstvu i da joj je omiljeni dio bavljenja ovim poslom terenski rad. Iako nju lično nikad nisu gledali drugačije u odnosu na druge muške kolege, svjesna je težine situacija u kojoj se neke žene novinarke nalaze, a o takvim stvarima se obično ćuti zbog straha od gubitka posla. Ona zagovara da se mnogo piše i priča o različitim temama (osobe s invaliditetom, LGBTQ populacija, nasilje i slično) jer se na taj način edukuje čitalačka publika i proširuju njihovi vidici, a to su veoma važni koraci koji vode ka promjeni koja je prijeko potrebna našem društvu.

Foto: MSU RS

Sa ove dinamične diskusije posjetioci su ponijeli dosta utisaka i snažne energije. Biti žena počiva ideji na svaka treba da živi onako kako želi bez upliva drugih pravila koje traže porodice, fakultet, komšiluk, institucije ili slično. A na ženama iz medija je da i dalje kroz svoj rad djeluju hrabro i neustrašivo jer Brankica, Besima, Dijana i Vanja su dokaz da se može. 

 

 

 

 

Ostavite komentar..