Top 5 naslova knjiga koje treba da pročitamo ovog ljeta

Nova rubrika, 5 OD 5, na portalu Elem, donosi nam pregršt zanimljivih tema, ideja, odgovora, a najdivnije je to što ćete moći čuti preporuke naših gostiju. Družićemo se mjesečno, i slobodno budite otvoreni da nam se javite i prenesete svoje utiske ili ako imate neku od ideja. Jedva čekamo!

Mjesec avgust nam je ugostio Aleksandru Madžar, Milanku Mitrić, Ivanu Lakić, Aleksandru Savić i Fedora Marjanovića. Pročitajte šta su oni čitali i sta vama preporučuju, jer su baš ova štiva ostavila na njih posebne emocije.

Foto: privatna arhiva

Aleksandra Madžar, portparol Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“, preporučuje nam novi roman Tanje Stupar Trifunović, “Otkako sam kupila labuda”.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Roman o zabranjenoj ljubavi i ludoj strasti koju svaka zabranjena ljubav nosi u sebi. Hrabra i surovo ogoljena priča o hororu savremene svakodnevice, strahovima i dodatnom pritisku koji je neizbježan ako živite tamo gdje se ljubav žene prema ženi ne priznaje kao ljubav. Ali ovo nije samo priča o takvoj vrsti odnosa. U nevjerovatnim dijalozima Tanja je ispričala ljubavne priče svakog od nas, bol izgovorenog i  neizgovorenog. Razlikom u godinama glavnih protagonistkinja priče tako jasno je “naslikala” generacijski jaz i dala preciznu sliku društva u kojem i kakvom živimo iz perspektive mladosti, ali i zrelih godina. Bez patetike je ispričala i ono najbolnije, što ostane poslije svake tužne priče – rastanak kao sahrana jednog dijela sebe.

Foto: privatna arhiva

Milanka Mitrić, novinarka i urednica redakcije za kulturu u “Glasu Srpske” otkriva nam jedan veoma zanimljiv naslov „Knjiga nespokoja“, Fernanda Pesoe.

Čitav jedan život stao je u stranice „Knjige nespokoja“ Fernanda Pesoe. Naši dani, nostalgija, melanholija, ljubav, patnja, samoća, tišina i ogoljeni unutrašnji svijet, koji je jednako divan i jednako zastrašujući. Pesoa je uspio, na samo njemu svojstven način, da opiše najtananije šapate i nemire duše, i glasno kroz stranice progovorio je o malim i velikim tišinama koje tako često krijemo od sebe i od svijeta. Volim ovu knjigu zato što nudi iskrenost i govori o istinama, koje ponekad zaboravimo. Kao da traži da, kroz tuđe riječi i raspletene misli pronađemo i neki komadić sebe i baš zato je preporučujem drugima.

Foto: privatna arhiva

Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske, sa nama dijeli sljedeće:

Za ovo ljeto vam preporučujem knjigu Mišela Uelbeka „Elementarne čestice. Radi se o piscu koji ima ironijsko-sarkastični otklon  prema svemu što ga okružuje, a istovremeno je sposoban da kritikuje. Ova knjiga ga je učinila poznatim, a ako je pročitate, vjerovatno ćete dobiti ključ za njegovu poetiku uopšte. Meni se kod Uelbeka sviđa njegova karakteristična opuštenost, lišen je osjećaja ”velikog pisca”, sa ”velikim djelima”, a ipak su njegovi romani već dio današnje kulture i pretenduju da budu upamćeni kao ”slučaj”.

Foto: privatna arhiva

Mlada književnica Ivana Lakić na veoma emotivan način opisuje zašto treba da pročitamo roman „Pas“ Ivana Tokina:

U slučaju da nekome želiš pokloniti srce i uzvratiti ljubav istom mjerom, „Pas“ Ivana Tokina je pravi izbor. Dinamičan, sažet i  pitak poput mora što je u stalnoj potrazi za svojim kapetanom. Mornara je mnogo, a samo jedan kapetan zaslužuje biti vođa posade! Sve češće smo žrtve tuđih očekivanja i svakodnevno hodimo putevima što umaraju i ono malo topline u našim koracima. Onih koje činimo srcem, bez da se osvrćemo na činjenicu da uništavamo onu aortu naše duše. Nedavno mi je jedan pas prišao na obližnjoj plaži i odlučio da „iskoristi“ dio mog peškira za popodnevnu dremku. Nije bio tako „lijep“ ali je disao srcem, što ga je učinilo divnijim od same ljepote kao definicije. To me navelo da ponovo pročitam ovu knjigu i osjetim kolika je snaga tog malog bića u našim očima.

Foto: privatna arhiva

Profesor srpskog jezika i književnosti, Fedor Marjanović, takođe nam preporučuje roman naše domaće autorke, Tanje Stupar Trifunović, “Otkako sam kupila labuda”:

Roman Otkako sam kupila labuda je zanimljiv prije svega, jer se bavi temom ljubavnog odnosa dvije žene. Međutim, nije sama tema važna, već kako je opisana. Tanja Stupar Trifunović je vješto izbjegla sve vulgarnosti koje bi savremenom čitaocu pale na pamet. Umjesto toga, ona se posvećuje više lirskom opisu emotivnih stanja svojih junakinja i tako postiže veliku erotičnost. I dok čitate, shvatite da tu nije važno što su dvije žene zaljubljene jedna u drugu, već što su dva živa bića zaljubljena jedno u drugo.  Iako društvo osuđuje njihovu vezu, zbog čega je one skrivaju, one prije svega osuđuje sebe, jer se svaka na svoj način plaši ljubavi, da primi i pruži ljubav. Veliki dio romana je posvećen sukobu ovih ličnosti u pokušaju da pruže jedna drugoj priliku da zavole i sebe, i onu drugu. Tanja Stupar Trifunović je napisala sjajan roman koji čitaoca uvodi u emotivni svijet svojih junakinja. Šteta je što su roman izgleda prepoznali svi osim banjalučkih knjižara, pošto se za sada može kupiti samo u antikvarnici Ramajana.

 

Ostavite komentar..