Tanja Stupar Trifunović ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“

Naša poznata književnica Tanja Stupar Trifunović dobitnica je ovogodišnje nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“,u izdanju „Bajbuka“ iz Sarajeva, odukom žirija u čijem sastavu su Jovana Bojović (Crna Gora), predsjednica žirija i članovi Pavle Goranović (Crna Gora), Radmila Lazić (Srbija), Asmir Kujović (BiH) i Marko Pogačar (Hrvatska).

U najuži krug za ovu nagradu našli su se još i Nenad Milošević sa knjigom „Pesme iz limba“, Ferida Duraković sa knjigom „Kao kiša u japanskim filmovima“, „Vrtlog“ Ilhana Pačariza i knjiga „Dete“ Živorada Nedeljkovića.

Svako priznanje za rad je neka vrsta ohrabrenja i naravno da obraduje. Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam svoj književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna, jer uprkos tome što nema poželjan status među čitalačkom publikom poput romana u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici, ima i dalje prvo mjesto. I zato me nagrada “Risto Ratković” učinila radosnom, ohrabrila me i na lijep način obavezala da i dalje u svom književnom radu čuvam ono posebno mjesto za poeziju, kazala je Tanja Stupar Trifunović.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu „Risto Ratković“ došlo je 50 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Moram istaći da mi je čast biti predsjednica žirija ove prestižne književne nagrade. Na konkurs je ove godine stigao značajan broj kvalitenih knjiga i autora, i žiri je zaista imao zahtjevan zadatak, ali smatramo da smo donijeli pravu odluku i da knjiga „Razmnožavanje domaćih životinja Tanje Stupar Trifunović zaista zaslužuje nagradu Risto Ratković. Riječ je o narativnim pjesmama, nježnim i brutalnim istovremeno, koje u fokus stavljaju običnog čovjeka-ženu. Njena poezija jeste vrlo prijemničiva savremenom čitaocu, ali sa druge strane nosi univerzalne vrijednosti, istakla je Jovana Bojović.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena dobitnici Tanji Stupar Trifunović na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u Kući Rista Ratkovića.

Ostavite komentar..