Tajna “Ženske sobe”: Koliko je nizbrdica, toliko je uzbrdica

Metaforično je soba oličenje intimnog prostora u koji se rado vraćamo poslije napornog dana i gdje svaki izričaj kreacije počinje. S tim u vezi je nastao i poseban projekat “Ženska soba” u zajedničkoj saradnji art kluba Prostor i Muzeja savremene umjetnosti RS.
U “Ženskoj sobi” je svaka od učesnica imala priliku da prikaže svoj rad, ogoli svoju dušu kroz intimnu ispovijest i progovori o poziciji žene u umjetnosti, svojim osjećanjima, usponima, padovima, tabuima, percepciji života i seksualnosti. Jučerašnji panel pod nazivom “Koliko je nizbrdica, toliko je uzbrdica” otvoren je u 19 časova u prepunoj sali MSU RS. Gošće su bile: Nina Babić (slikarka), Tajana Dedić Starović (fotografkinja) i Isidora Branković (slikarka).
Foto; MSURS
Iako živimo u konzumeristčkom vremenu s imperativom mladosti i savršenih tijela, Nina Babić je svojim slikarskim umijećem srušila ovakve tabue prema ženskom tijelu. Njen serijal je nastao tokom boravka u bolnici i prikazao je trudnice i dojilje u svakonevnim situacijama, ogoljene i ranjive, opuštenih dojki.
Foto; MSURS
Vesela Tajana Dedić Starović je s novim imidžom najavila i neke nove projekte. Njene fotografije posebno plijene pažnju publike jer se poigrava s percepcijom posmatrača kroz obnažena ženska tijela i istražuje žensku seksualnost trudeći se da produbi granice. Prisutni su imali priliku učestvovati u Tajaninom projektu i pustiti da ih ona fotografiše na licu mjesta u sklopu programa panela.
Foto; MSURS
Najmlađa umjetnica koja je izlagala radove u Banskom dvoru je Isidora Branković. Teme kojima se bavi u svom slikarstvu su djetinjstvo, početsk puberteta, sami pubertet i promjene. Ona je u vječitoj potrazi za inspiracijom, eksperimentiše s tehnikama i svoja burna osjećanja pretapa u jarke žive boje na slikarskom platnu.
Foto; MSURS
Specijalno iznenađenje na kraju večeri je bio performans Maje Crnogorac pod nazivom “U suprotnosti plakanju”. Publika je imala priliku da uživa i nauči koliko je lijepo oslobađati se emocija, predrasuda, svega što nas tišti kroz umjetničko stvaralaštvo.
Slušajući panelistkinje i njihove životne priče koje su nam poklonile na dlanu, možemo se složiti da žensko stvaralaštvo treba biti još vidljivije i glasnije, te da su Nina, Tajana i Isidora našle iskrenu životnu svrhu za uzor mnogim drugim ženam U narednom periodu nas očekuje još nekoliko tematskih večeri od kojih svaka nosi specifičan naziv u skladu sa temama razgovora, a njih je imenovala umjetnica Sandra Dukić koristeći autentične narodne poslovice. Program možete pogledati na linku i još uvijek uživati u pratećoj izložbi Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran.

Ostavite komentar..