Sve je spremno za otvaranje drugog Festivala književnosti “Imperativ”- Odbrojavamo!

 

Drugi Festival književnosti “Imperativ” biće otvoren 30. maja u 17 : 30 u Banskom dvoru – kulturnom centru. Poslije otvaranja sajamskog dijela, nastavljamo sa programom “Promocije” u Crvenom salonu gdje će autorka iz Mostara Senka Marić predstaviti roman “Kintsugi tijela”. Od 19 časova nastavljamo sa poezijom na Art terasi gdje će pjesnici Milan Rakulj iz Banjaluke i Darko Cvijetić iz Prijedora čitati svoju poeziju. Prvo festivalsko veče biće završeno programom “Note i slova” u okviru kojeg će pisac iz Novog Sada Bojan Krivokapić čitati odlomke iz svog romana “Proleće se na put sprema” i puštati muziku koja ga je inspirisala dok je pisao.

Tokom pet festivalskih dana, svoja izdanja predstaviće prije svega, domaći izdavači „Imprimatur“, „Art Print“, „9. dimenzija“ i antikvarijat „Ramajana“. „Lom“, „Booka“, „VBZ“, „Sandorf“, „Clio“, „Buybook“, „GeoPoetika“, „Kontrast“ i poslastica za najmladje „Pčelica“.

U programu Razgovori sa piscima; predstavićemo autorke čija djela su izazvala veliku pažnju u regionu u prethodnoj godini, a to su Rumena Bužarovska, Jelena Lengold, Senka Marić, Ivana Đilas i Tanja Stupar Trifunović koja će na Imperativu predstaviti svoj novi roman “Otkako sam kupila labuda”.

Program Poeziju će svi čitati pored gostujućih pjesnika iz regiona (Drago Glamuzina, Ognjenka Lakićević, Darko Cvijetić, Vladimir Tabašević i Mirjana Bobić Mojsilović) ove godine će predstaviti i mlade banjalučke pjesnike Milana Rakulja, Mihaelu Šumić, Vladanu Perlić, Davida Kojčinovića i Gorana Gavrića Grgu. Pjesnici iz Banjaluke biće domaćini pjesnicima iz regiona.

U programu Note i slova svoje tekstove će ove godine čitati mladi pisci koji će puštati muziku koja ih je inspirisala dok pišu – Bojan Krivokapić, Lana Bastašić, Stevo Grabovac, Nina Tikveša i Đorđe Miketić.

Posebno su nam značajni programi za djecu i mlade, Bajkovnica (škola kreativnog pisanja za djecu koju će voditi Tanja Stupar Trifunović) i Lektira u podne gdje će pisci svakodnevno razgovarati sa srednjoškolcima i na taj način srednjoškolci će imagti priliku da se upoznaju sa domaćim savremenim piscima. Pažljivim pristupom djeci i mladima stvaramo novu bazu čitalaca i
novu publiku na književnim događajima što je jedan od osnovnih ciljeva našeg festivala – stvaranje nove publike kroz organizovanje programa za djecu i mlade.

Podsjećamo da je ulaz za sve promocije i događaje slobodan.

Ostavite komentar..