Renesansni dragulj u srcu Toskane

Firenca je jedan od najbogatijih gradova na svijetu. Svojom istorijom, kulturom i ljepotom, ovaj renesansni grad u Toskani privlači milione turista godišnje. U ovom čarobnom gradu se stvarala najljepša umjetnost u vidu poezije, slikarstva i arhitekture. Drugim riječima, Firenca je muzej na otvorenom. Ako već niste, sada je pravo vrijeme da posjetite Firencu. Šetajući njenim ulicama i trgovima, osjetitićete duh renesanse i zasigurno uživati u svakom trenutku. U ovom tekstu otkrivamo vam neka od najzanimljivijih mjesta koja treba da vidite kada se nađete u ovom gradu umjetnosti.

 

Trg Duomo 

Trg Duomo nalazi se u centru Firence. Svakoga dana posjeti ga na hiljade turista.  Na ovom trgu nalazi se čuvena katedrala Santa Marija del Flore. Najpoznatija je po svojoj impozantnoj kupoli, koju je dizajnirao Bruneleski, i zbog koje je postala glavno obilježje Firence. Predstavlja četvrtu najveću crkvu u Evropi i najviša je građevina u Firenci. Ulaz u Duomo je besplatan. Ako želite, možete se i popeti na kupolu, s čijeg se vrha vidi gotovo cijeli grad, a ulaz se plaća. Pored katedrale, možete da vidite Đotov  zvonik i krstionicu San Đovani

Palata Piti

Palata Piti  je  renesansna palata koja se nalazi sa južne strane rijeke Arno. Palatu je u 15. vijeku projektovao Filipo Bruneleski za Luku Pitija, tadašnjeg bankara iz Firence, a sto godina kasnije palata prelazi u ruke bogate porodice Mediči. Palata obiluje bogatim umjetničkim blagom. U njoj se nalazi čak sedam muzeja, a ima 140 prostorija koje su svakodnevno otvorene za posjetioce. Možete da uživate i da se divite umjetničkim djelima Rafaela, Rubensa, Ticijana i Đorđonea.

Trg Sinjorija

Nekada je bio glavno političko središte Firentinske republike, a danas je jedan od dva najpoznatija trga u Firenci. Gradnja palate Vekio započela je krajem 13. vijeka. U prošlosti je zvono unutar tornja pozivalo građane na okupljanje kad je prijetila opasnost od požara, poplave ili neprijateljskog napada. Ovaj trg je najljepša umjetnička galerija na otvorenom. Oko njega se nalaze znamenitosti poput Palate Vekiogalerije UficiNapoleonove fontane, te skulpture Mikelanđelovog Davida, koja je u stvari kopija, dok se original čuva u Akademiji.

Galerija Ufici

Galerija Ufici nalazi se na trgu Sinjorija i lako će te je pronaći jer je smještena u maloj ulici koja od tog trga vodi prema rijeci Arno. Jedna je od najstarijih i najpoznatijih galerija na svijetu čiju unutrašnjost krase bogate kolekcije slikarstva iz doba antike, renesanse i baroka. Nastala je u periodu između 1560. i 1580. godine. U prvo vrijeme je bila arhiv, a zatim je postala mjesto u kojem se čuvalo umjetničko bogatstvo porodice Mediči. Posjetioci ove galerije mogu da se dive djelima Mikelanđela, Rafaela, Leonarda, Botičelija. Posebno se izdvajaju Botičelijeve slike Alegorija proljeća Rađanje Venere.

Ponte Vekio 

Ponte Vekio ili Stari most je srednjovjekovna građevina koja spaja dvije obale rijeke Arno. U dokumentima se prvi put pojavljuje u 10. vijeku. Preživio je brojne nevolje poput ratova i poplava. Jedini je most na rijeci Arno koji nije porušen za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njegova unutrašnjost povezuje Palatu Piti i Palatu Vekio. Ovaj most krase brojne prodavnice. Okolina mosta je prepuna restorana, pabova, kafića, klubova, suvenirnica. Ako želite da osjetite pravi duh Firence i uživate u pogledu na rijeku Arno, prošetajte ovim mostom.

 

 

Ostavite komentar..