Puella Sole o blogu: Ako želite da pišete, pišite.

Ako želite da pišete, pišite. Ako vidite da vam je to zanimljivo, bez obzira na to donosi li nekakvu konkretnu korist, nastavite. Ako vam je to naporno i samo jedna obaveza više, prestanite ili makar razmislite šta tu ne štima. Ne možemo od drugih očekivati da im ono što pišemo bude zanimljivo ako to na prvom mjestu nije nešto što bismo i sami čitali. 

Poručuje Sonja Lero, autorka bloga Puella Sole, svima onima koji žele da pokrenu vlastiti blog.

 

Svoj blog opisuje kao jednu klasičnu svaštaru, haos čija se naznaka sređenosti ogleda u raspoređivanju sadržaja u kategorije. Svojim blogom nastoji skupiti i objediniti više stvari vrijednih preporučivanja i utrošenog vremena, pa o čemu god one bile.

Ovaj blog veoma je zanimljiv i interesantan za sve ljubitelje kvalitetnih tekstova, umjetnosti, dobrih knjiga i kulture uopšte. Utočište je za sve ljubitelje kreativnih, iskrenih, zabavnih i poučnih priča.

Pitali smo Sonju kako je došla na ideju da pokrene blog i zašto je baš odabrala naziv Puella Sole?

Mislim da mogu izdvojiti dvije glavne stvari koje su na neki način uticale na mene da pokrenem svoj blog. Prva je ta da i sama volim da čitam blogove, jer je zaista nevjerovatna količina zanimljivih, korisnih i inspirativnih stvari do kojih se može doći tim putem, a druga je ta da sam imala potrebu da negdje podijelim sve zanimljive stvari do kojih dođem, a da to ne budu samo razne objave po društvenim mrežama, koje se lako zatrpaju i izgube u beskraju različitih informacija. A što se tiče naziva, na početku bih rekla da ovo nije prvo ime bloga, bilo je tu raznih varijacija i izmjena, pokušaja i promašaja, ali negdje početkom prošle godine sam odlučila da to bude Puella Sole.

Zašto? To sam ime koristila i ranije na društvenim mrežama i učinilo mi se zgodnim da to sve nekako objedinim. Uglavnom, prvi dio preuzet je iz latinskog i znači „djevojka“, a drugi objedinjuje početne slogove mog imena i prezimena, a fino funkcioniše i kao nadimak sam za sebe. Iskrena da budem, ni sama ne znam zašto mi je baš taj spoj riječi pao na pamet u tom nekom trenutku.

O kojim temama najradije pišeš na svom blogu? U čemu najviše pronalaziš inspiraciju za pisanje?

Jezgro bloga su postovi o knjigama i književnosti, svakako, ali pišem tu i tamo i o filmovima, serijama, muzici, interesantnim projektima i idejama na koje nailazim, zanimljivim događajima, u suštini, o svemu onome za šta vjerujem da je vrijedno nečijeg vremena i daljeg preporučivanja.

Na blogu Puella Sole možete pročitati prikaze novijih i starijih knjiga, kako domaćih tako i stranih autora i autorki. Objave o planiranju i organizaciji, vremenskim i prostornim rasporedima, osvrtima na razne događaje, ličnim utiscima autorke, preporuke stvari koje nju oduševljavaju jako su interesantne i vrijedne pažnje. Sjajna rubrika bloga Puella Sole koja nosi naziv Razglednice obuhvata objave u kojima autorka piše zanimljivosti, preporuke i utiske o mjestima koje je posjetila. Ovakav naziv inspirasan je kolažima koje slaže od slika što nastanu na putovanjima, tako da zaista izgledaju kao razglednice.

 

Na pitanje koje bi knjige i filmove preporučila našim čitaocima, Sonja odgovara:

Hajde neka to budu neki naslovi koji su me oduševili u posljednje vrijeme. Tu su, kad je riječ o filmovima, „Green Book“ i „Cold War“ (ipak je sezona Oskara tik iza nas), a kad je riječ o knjigama, neka to budu jedna istinski divna zbirka poezije „Sve drveće, sva deca i svi bicikli u meni“ autorke Vitomirke Trebovac, a onda i roman Lane Bastašić „Uhvati zeca“, koji se našao u najužem krugu izbora na NIN-ovu nagradu, te odlično osmišljena i realizovana knjiga „Kakva ženska!“ Jelene Mitrović i Sonje Bajić.

 

Budući da danas blogovi nisu novost pitali smo Sonju kako naša sredina prihvata blogere, da li im tržište BiH pruža podršku ili sve ide težim putem?

Pa, s jedne strane imamo ljude koji vjerovatno prevrnu očima na sam spomen blogera, bez daljeg zanimanja za to šta ta osoba uopšte radi i šta joj je predmet interesovanja, ali imamo i ljude koji negdje prepoznaju i cijene trud koji se ulaže u stvaranje jednog bloga i svakog posta koji ga čini. Mislim da ljudi, kao i u bilo kojoj drugoj sferi djelovanja, imaju razumijevanja za ono što je smisleno, dobro, što nudi nekakav kvalitetan sadržaj, o čemu god on bio.

Kako izgleda jedan uspješan blog, koji se izdvaja u moru drugih?

Činjenica da postoji toliko međusobno različitih blogova koji su prilično čitani i može im se pripisati ta odrednica uspješnosti vjerovatno ukazuje na to da nema nekog striktnog pravila. Ono što će svakako uticati na izdvajanje iz mora drugih jeste naš lični pristup sadržaju koji odaberemo za svoj blog, naš pogled na svijet i naše razumijevanje svijeta, iz kojih proizilazi i izbor tema koje nas zanimaju i tačka gledišta iz koje ih posmatramo, a na kraju krajeva i izraz kojim ih ispoljimo.

Koje blogere u našem regionu pratiš i koga bi posebno izdvojila?

Hm, ovako na prvu, svakako bih izdvojila i preporučila Katarinu, autorku „bloga za knjigoložnike“ Prerazmišljavanje, zatim tu je Vanjin blog https://sputnjik1.wordpress.com/ sa sjajnim prikazima knjiga, pa onda, vjerovali ili ne, još jedan knjiški blog Stish’s Book Corner.

Kako u ovo vrijeme, kad se sve manje čita, od bloga napraviti uspješan posao kojim će se moći i zarađivati?

Iskreno, na ovo pitanje mogu jedino odgovoriti da zaista nemam pojma, jer meni ovo nije primarni posao niti imam neki plan da to postane. Ono što mogu pretpostaviti jeste da svakako traži dosta discipline, istrajnosti i želje, ali i odlučnosti da se ne odustane ako sve ne ide odmah po planu ili zamišljenim tempom. Realno, gotovo nikad ništa ne krene odmah po planu i baš onako kako je zamišljeno.

Kako izgleda jedan radni dan blogera?

Kod mene to nikad nije jedan cijeli dan posvećen isključivo blogu, ali zna tu biti dosta nekih sitnih poslova i obaveza, što valjda određuje i učestalost pisanja u mom slučaju, od smišljanja ideje za post, dodatnog čitanja o toj temi i pisanja samog teksta preko smišljanja pratećih fotografija, njihovog sređivanja i pokušaja da se sve to spakuje u jednu zaokruženu cjelinu pa do smišljanja i kreiranja objava na različitim društvenim mrežama. Ima tu svega.

Hvala dragoj Sonji na razgovoru, mi joj želimo mnogo uspjeha u budućem radu. Uživajte u čitanju njenih tekstova putem Fejsbuk stranice Puella Sole i Instagram profila Puella Sole.

Ostavite komentar..