Promocija knjige #ŽeneBiH u Eklektiku

U sklopu osmog po redu Vikenda aktivizma, koji će se održati u Banjoj Luci i koji organizuje udruženje građana “Oštra Nula”, pozivamo vas na promociju knjige #ŽeneBiH, autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Promocija će biti održana u cafe baru Eklektik u Banjaluci (Kralja Petra I Karađorđevića 65a), u subotu, 17. avgusta, s početkom u 21h.

O knjizi će na promociji govoriti Masha Durkalić, jedna od autorica knjige. Razgovor će moderirati Milica Pralica, predsjednica udruženja građana “Oštra Nula”, a gošća će biti i Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja, te prva fudbalska sutkinja u BiH i jedna od žena uvrštenih u knjigu #ŽeneBiH.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH.

Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopšte nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Promocija knjige je uvrštena u program koji realizuje Osmi „Vikend aktivizma“ u organizaciji udruženja građana “Oštra Nula” od 16. do 18. augusta u parku “Mladen Stojanović“ u Banjaluci. Cilj ovog događaja je razvijanje kritičke svijesti kod mladih, kroz sagledavanje aktuelnih društvenih i političkih problema u Bosni i Hercegovini.

Više informacija o knjizi #ŽeneBiH, autoricama i ilustratoricama/dizajnericama/umjetnicama možete pronaći na web stranici: https://zenebih.ba, na kojoj u okviru webshopa možete naručiti i svoj primjerak knjige.

Ograničen broj primjeraka knjige #ŽeneBiH će biti dostupan za kupovinu i u cafe baru Eklektik na dan promocije.

Ostavite komentar..