Prirodna kozmetika: Novi trend koji treba slijediti

Da li ste se ikada zapitali šta je to prirodna kozmetika, kako se izrađuje i koje su prednosti njenog korištenja? U razgovoru sa Jelenom Ponjarac donosimo vam odgovore na ova, i mnoga druga pitanja.

 

Prirodna kozmetika proizvodi se u potpunosti od prirodnih sastojaka, gdje priroda predstavlja neiscrpan izvor dragocjenih i hranjivih sastojaka za našu kožu. Kombinacijom raznovrsnih prirodnih sastojaka dobija se savršena kombinacija za svakodnevnu njegu. Prednosti prirodne kozmetike u odnosu na konvencionalnu su u tome što su svi sastojci bilo kojeg prirodnog proizvoda jestivi, što je od konvencionalnog značaja za naš organizam, jer sve što nanosimo na našu kožu se upijanjem transportuje do našeg krvotoka. Prirodne sastojke ljudski organizam prihvata kao svoje i na njih ne razvija antitijela. Hemijski sastojci su oni koje ljudski organizam ne prihvata kao svoje, a zbog toga razvija antitijela. To je osnovni razlog zašto vam hemijska kozmetika i nakon nekog vremena više ne odgovara. Tada mijenjate trenutno omiljenu kremu i tražite novu. Prirodna kozmetika ima jednako djelovanje prvi dan, nakon 50 dana, a i nakon 100 dana. Možete je koristiti cijeli život bez straha od štetnih posljedica koje uzrokuju hemijski preparati. Prirodna kozmetika slijedi biološki ritam naše kože i podstiče vlastite korektivne funkcije. S obzirom na to da je naša koža odgovorna za čitav organizam – i najveći je ljudski organ – ima i vlastite funkcije. Važno je potaknuti njen prirodan način djelovanja, a ne dodatno je opteretiti hemijskim supstancama.

Na ideju proizvodnje prirodne kozmetike Jelena je došla zbog toga što je njena sestra Bojana imala problema sa kožom. Koža joj je bila jako dehidrirana i izborana, što nije priličilo njenim godinama. Koristeći brojne skupocijene kreme ništa nije davalo efekta. Jelena, iako ekolog po struci, odlučila je promijeniti svoje znanje o ljekovitom bilju i napraviti kremu kako bi pomogla sestri. Naravno, oduvijek smo bile ljubitelji prirode i prirodnog, tako da je naš brend “Prirodna kozmetika Refresh” nastao iz čiste ljubavi, ljubavi prema ljudima i samoj prirodi, navodi Jelena.

Jelena i Bojana, Foto; Prirodna kozmetika “Refresh”

Na ideju samog naziva brenda došle su na veoma zanimljiv način. Jelena to ovako opisuje: Sestra i ja radimo kancelarijske poslove i u konstantom smo radu za računarima, gdje prilikom opterećenja sistema svi na desni klik miša imamo opciju “refresh” ,što predstavlja trenutno očišćenje od opterećenja sistema, tj. neki vid osvježenja naših računara. Pošto smo primijetile i osjetile kako su nas naši prirodni proizvodi “osvježili” i pružili zdrav izgled lica, odlučile smo se za taj naziv, jer nas priroda uz pomoć svojih molekula dubinski osvježava tj. “refresh-uje”.

Foto: Prirodna kozmetika “Refresh”

Pitali smo našu sagovornicu po čemu je njihov brend jedinstven i drugačiji od ostalih, a ona nam otkriva: Jedinstveni i drugačiji od ostalih smo po tome što imamo imanje u okolini Laktaša, gdje sadimo ljekovito bilje i od tih biljaka proizvodimo naša biljna ulja, tj. macerate. Sa proizvodnjom biljaka smo počele kako bismo bile što sigurnije da su svi sastojci u našim kremama prvenstveno najkvalitetniji a i 100 % prirodni. Sa proizvodnjom ulja došlo je do poboljšanja kvaliteta samih krema. Naravno, uložile smo više truda, ali se definitivno isplatilo. Druga stvar po čemu se razlikujemo jeste da kreme isključivo pravimo po narudžbi. Nemamo gotovih napravljenih krema, već kad skupimo narudžbu tad se prave, u cilju da naši korisnici dobiju što svježiji proizvod.

Ovi divni proizvodi nastaju spajanjem prirodnih elemenata, njihovim kombinovanjem, u odnosu na to o kakvom tipu kože se radi. Svaki proizvod je priča za sebe i svaki ispunjava svoj dio vezano za njegu. Pored kremica za različite tipove kože tu su i tonici koji se koriste za čišćenje lica nakon umivanja i hidratizuju kožu, krema poslije brijanja, prirodno ekološki dezodorans, ljekoviti melemi, butteri i losioni za tijelo, kreme za sunčanje i čajevi kao što su nana, kamilica, neven, peršun, menta i žalfija.

Foto: Prirodna kozmetika “Refresh”

Planovi za budućnost  jesu proširenje sadnje ljekovitog bilja, u cilju pribavljanja potrebnog materijala za dalju proizvodnju njihovih proizvoda. Imaju imanje na Romaniji, gdje planiraju proširiti svoju sadnju i proizvodnju ljekovitog bilja. O svim novitetima svoje korisnike redovno obavještavaju na Instagram profilu i Facebook stranici prirodne kozmetike „Refresh“, putem kojih ih možete i kontaktirati. Imaju i katalošku prodaju svojih preparata, a ako želite čuti više informacija o određenoj kremi ili toniku možete ih dobiti na broj telefona +387 65 641 600.

Za sami kraj smo pitali kome se preporučuje prirodna kozmetika? „Prirodnu kozmetiku preporučujem apsolutno svima. Važno je da se ljudi osvijeste, da shvate da je u pitanju njihovo zdravlje i da ne dozvole da neko ugrožavanjem njihovog zdravlja, profitira. Konvencionalna kozmetika je prepuna otrova, a nije ni upola djelotvorna kao prirodna kozmetika. Svi smo mi dio prirode i kao takvi naš organizam najbolje reaguje i prepoznaje prirodne molekule.

 

Ostavite komentar..