Predstava “Zločin i kazna” u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Da Narodno pozorište Republike Srpske misli na svoju vijernu publiku dokaz je nova predstava, čija će premijera biti održana 27. marta na Velikoj sceni. „Zločin i kazna“, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, u režiji Dušana Petrovića, prava je poslastica za ljubitelje pozorišta.

Foto: Narodno pozorište Republike Srpske

„Zločin i kazna“, kako je sam Dostojevski kazao u pismu svom prijatelju, predstavlja psihološku analizu jednog zločina. Mladi student, koji živi u krajnjoj nemaštini, pod uticajem izvjesnih ideja, odlučio je da se jednim poduhvatom izvuče iz svog teškog položaja. Ubiće staricu koja daje novac pod interes. Odlučio je da ubije baš nju jer je po njegovim shvatanjima ona bila suvišna na ovom svijetu, jedna obična vaška. Tokom romana prikazan nam je cijeli psihološki proces zločina. Nerješiva pitanja javljaju se pred ubicom, neslućena i neočekivana osjećanja muče njegovo srce i dušu. Kako Raskoljnikov okajava svoj zločin, kako preživljava ono što je učino, čime se muči njegova duša i svijest dočaraće nam glumac Zlatan Vidović. Čista duša, hristolika, ona koja dušu Raskoljnikova vodi na put spasenja vjerom, je Sonja koju će glumiti Nataša Perić.

Foto: Narodno pozorište Republike Srpske

Na daskama koje život znače glumačka postava Narodnog pozorišta što vjernije prikazaće nam likove Marmeladova, Lizavete, Katarine Ivanovne, Zamjotova, Razumihina i drugih. Za scenografiju zadužena je Marija Kalabić, a za kostimografiju Jelena Vidović. Lektori su Milorad Telebak i Nataša Kecman, inscipijent je Dejan Andrić, a sufler Svjetlana Popović. Premijera predstave počinje u 20 časova.

 

Ostavite komentar..