Predstava „U agoniji“ 2. marta na sceni Gradskog pozorišta Jazavac

Krajiška ljepotica je oduvijek marila za kulturu, umjetnost i kulturne događaje. Banjaluka je u 2018. godini, po prvi put, dobila Strategiju razvoja kulture. Strategija razvoja kulture dio je šireg plana i aktivnosti koje se odnose na pripremanje kandidature našeg grada za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. U Banjaluci se godišnje održi niz pozorišnih predstava, izložbi, koncerata, performansa i drugih umjetničkih programa. U našem gradu često gostuju eminentni stvaraoci iz svijeta umjetnosti. Mjesec mart obilježen je gostovanjem beogradskih glumaca. Naša publika imaće priliku da pogleda sjajne predstave „U agoniji“ i „Žensko srce u šinjelu“.

Predstava „ U agoniji“ Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević i produkciji agencije „Beo art“, biće izvedena 2. marta na sceni Gradskog pozorišta Jazavac sa početkom u 20 h.  Predstavu izvodi Jugoslovensko dramsko pozorište. Likove Krležine drame publici će približiti glumica Marija Vicković, te glumci Radovan Vujović i Branko Cvejić.

 

Miroslav Krleža autor je ciklusa o Glembajevima. Dramski dio ciklusa čine drame „Gospoda Glembajevi“, „U agoniji“ i „Leda“. Krleža slika raspadanje i degeneraciju jedne bogate porodice. U sve tri drame centralna figura je žena. U drami „U agoniji“ glavni lik je generalova kćerka Laura koja mukotrpno radi kao krojačica. Svu njenu zaradu izvlači joj suprug baron Lenbach. Zbog toga se ona okreće svom ljubavniku, advokatu dr. Ivanu Križovcu. Laura čiji lik ima dvije moralne strane, ipak je spontana, iskrena i naivna u želji da ostvari iskrenu ljubav. Kako će radnja dalje teći saznajte u Gradskom pozorištu Jazavac.

 

Važno je reći da rediteljka Ana Đorđević ovaj komad nije vidjela kao „epsku priču jedne ljubavi“, već kao dramu. Dvoličnost, cinizam i pokvarenost advokata Križovca, koji smatra da novcem i uticajem može sve da kupi, čak i vlastitu ministarsku fotelju, odlično je prikazana na daskama koje život znače. On sebi daje za pravo da i ljubav jedne žene baci pod noge. Ovo je zapravo obrazac društvenog procesa „modernizacije“ koji je započet nakon Prvog svjetskog rata, a čiju zrelu fazu posmatramo u našem vremenu. Motivacijski okidač za ovu izvedbu bila je današnja podređenost ljudi kapitalu i neiskrenim odnosima kako u javnom tako i u privatnom životu.

Karte možete rezervisati putem Fejsbuk stranice Gradsko pozorište Jazavac .

 

 

 

Naslovna fotografija preuzeta je stranice organizatora predstave Beo Art 2015.

Ostavite komentar..