Predrag Tošić: Ključ dobrog jela je ljubav

Predrag Tošić, jedan od najpoznatijih gastronoma na našim prostorima, i ovog puta gurmane ostavlja bez riječi. Povodom otvaranja njegovog restorana prvenca, razgovarali smo sa njim i za vas saznali šta stoji iza tolikog uspjeha, ko je bio mali Predrag i koji je moto koji ga je pratio na putu ka uspjehu.

Kako je tekao Vaš put do najboljeg kulinara?

Rođen sam u Zagrebu i tamo sam živio do svoje 12. godine. Još od mladih dana pojavila se želja za kuvanjem i ekperimentisanjem oko jela. U bivšoj Jugoslaviji bila je popularna emisija Steve Karapandža i on mi je bio uzor, sada i kolega i prijatelj. Posebno bih istakao podršku roditelja, sestre i prijatelja koji su bili uz mene. U osnovnoj školi sam bio odličan učenik i svi su očekivali da upišem školu „na dobrom glasu“, ali ja sam se opredijelio za kulinarstvo. U Banjaluci sam upisao Ugostiteljsku školu, trogodišnji smjer kuvar. Kasnije sam išao na doškolovavanje. Sa 17 godina sam dobio svoj prvi posao kao pomoćni radnik u kuhinji. Nakon srednje škole otišao sam u Beograd da studiram gastronomiju, a sada sam na drugoj godini doktorskih studija.

Kako su na Vas uticali negativni komentari i kako ste se nosili sa njima?

Najviše negativnih komentara sam dobio od starijih kolega koje su mi se podsmijavale. Najviše je bilo na račun dodatnog školovanja, koje je po njima manje važno, možda i beskorisno. Ali moj stav je bio, ako sad ne budem ulagao u znanje i borio se, onda ću morati da radim posao koji ne volim, nego drugi bi mi diktirao moje poslovne odluke.

Kako gledate na trend odlazaka kvalitetnih kuvara i zašto ste odlučili da ostanete u ovoj državi?

Smatram da je odlazak odavde dobra opcija ako želite više znanja. Zapad ne pruža toliko mogućnosti, kako smo svi ubijeđeni. Živio sam tamo, naučio mnoge tehnike, ali sam se ipak vratio, jer sam želio da dignem porodicu u svojoj zemlji. Veliki sam vjernik, patriota i zaljubljenik u bosansku kuhinju, te me je dosta činjenica vezalo za domovinu.

Da li možete za sebe da kažete da ste najbolji kuvar u regionu i šire?

Ne, jer od boljeg ima bolji. Moja baka i mama znaju da naprave bolju pitu od mene, isto kao i neki kuvar koji nije medijski eksponovan. Ali ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim je da sam kuvar koji svako jelo pravi sa ljubavlju i u to uključi kreativnost. Dakle, stojim iza toga da je ključ dobrog jela ljubav, koja se osjeti, bilo da ga napravi žena svome mužu, majka djetetu ili vrhunski kuvar klijentu.

Sve više majki i supruga, zbog poslovnog života, ne provode vrijeme u kuhinji. Kakvi su Vaši stavovi o tome?

Svi, u doba interneta i pristupačnosti, možemo da naučimo kuvati. Naravno, zavisi i od talenta i želje da li ćete dobro kuvati ili samo kuvati. Ali svaka poslovna osoba može da izdvoji mali dio vremena u toku dana da provede u kuhinji, da spremi obrok samo za sebe ili porodicu. Naime, porodice se sve više cijepaju, jer više nije aktuelno da svi zajedno objeduju. Ako je jelo i razgovor tokom jela dobar, porodica finkcioniše, jer je to doba dana kada se svi sastaju i razmjenjuju utiske i iskustva. Svi možemo da kuvamo, bar zbog zdravlja sebe i nama najbližih.

Kako i kada je nastala ideja o Vašem lokalu „Zakuvaj krofne“?

Prije godinu dana, supruga i ja smo razmišljali da otvorimo nešto unikatno, posebo i prepoznatljivo u gradu. Prožimale su se mnoge ideje o takozvanim luksuznim restoranima, ali ja sam težio ka nečemu pristupačnijem. Prije 9 mjeseci smo bili spremni da otvorimo restoran koji će proizvoditi samo jednu vrstu hrane, u ovom slučaju krofne. Mnogu su nam davali savjet i sugestiju ili da ne otvaramo ili da pored krofni nudimo još neke poslastice, ali da bi jedna krofna bila savršena njoj se treba u potpunosti predati i raditi na njoj. Zašto baš krofne? Prepisao sam ponude restorana od Beograđana, jer oni imaju kategorizovane lokale i restorane koji takođe nude jednu vrstu hrane, ali sa raznim dodacima, načinima spremanja i različitim ukusima. Moram da istaknem da je moja supruga moja desna ruka u rukovođenju restorana, a tu su i dvije djevojke koje rade sa nama i željne su novog znanja, predanog rada zajedno sa učenjem koje ću im ja dati i obezijediti.

Restoran je otvoren u ponedjeljak, 16. septembra. Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik, Igor Radojičić, koji je degustirao krofne i time dao podršku Predragu. Restoran se nalazi u Ulici Stepe Stepanovića 88, te očekujemo vaš dolazak i degustaciju krofni koje ostavljaju bez daha. Ljetna linija će da sačeka, jer idemo na krofne!

Za više informacija posjetite Facebook stranicu i Instagram profill Zakuvaj krofne.

za Elem: NEVENA ZELENIKA

fotografija: NEVENA ZELENIKA – objektiv.priča

Ostavite komentar..