Pod moskovskim nebom

Moskva je čarobna. Imate osjećaj kao da se nalazite u bajci. Zadivila me je svojom arhitekturom, istorijom i kulturom. U Moskvi je sve velelepno, od građevina, parkova, pa do širokih ulica. Ne osjeća se pritisak i gužva kao u drugim velikim gradovima. Veći dio saobraćaja odvija se pod zemljom, tako da možete bezbrižno da šetate ulicama i upijate ljepotu grada.

Moje istraživanje i upoznavanje Moskve započelo je susretom sa Crvenim trgom. Crveni trg je veličanstven. Hram Vasilija Blaženog je građevina koja je na mene ostavila najsnažniji utisak. Pored hrama, tu se nalazi i Istorijski muzej. U njemu možete da vidite različite eksponate, koji datiraju od najstarijeg doba, pa sve do danas, oružje, oruđe, nakit i brojne druge predmete. U blizini se nalazi jedan od najskupljih tržnih centara GUM. Imate osjećaj kao da ste u malom dvorcu ukrašenom cvijećem i fontanama.

Hram Vasilija Blaženog

Paralelno sa Crvenim trgom prostire se Kremlj, zvanična rezidencija predsjednika Ruske Federacije. Tu je i Aleksandrova bašta sa mnogo fontana i statua iz Krilovljevih basni. U blizini je i Baljšoj teatar u kome se održavaju predstave baleta i opere. Poseban doživljaj bio je gledanje baleta Labudovo jezero.

Kremlj
Baljšoj teatar

 Hram Hrista Spasitelja nalazi se nedaleko od moskovskog Kremlja, na lijevoj obali rijeke Moskve. To je najveći pravoslavni hram koji obavezno treba posjetiti. Imate mogućnost da se za 150 rubalja popnete na krov hrama i posmatrate Moskvu sa sve četiri strane.

Hram Hrista Spasitelja

Narednih dana posjetila sam šetalište Arbat (stari i novi). Stari Arbat je šetalište puno prodavnica suvenira, antikvarnica, štandova sa knjigama. Ako znate ruski jezik, za malo para možete da kupite brdo knjiga. Novi Arbat vam nudi brojne restorane i kafiće. U blizini se nalazi Moskva-Siti, poslovni distrikt u centru Moskve.

Moskva-Siti

Moskva je poznata po brojnim parkovima. Park Gorkoga prostire se uz rijeku Moskvu. Od 1928. postaje prvi park kulture i odmora u sovjetskoj Rusiji. Dnevno ga posjećuje oko 300 000 ljudi. Park nudi besplatan Wi-Fi, sportske terene, kino na otvorenom i lejzi begove na kojima se možete izležavati i uživati u prirodi.

Park Pobjede postao je glavni memorijalni kompleks, nastao u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu od 1941. do 1945. godine. Takođe  je popularno mjesto odmora za građane i goste Moskve. Tu se nalazi Centralni muzej posvećen Drugom svjetskom ratu, zatim, najviši u prestonici Spomenik Pobjede.

Park Pobjede

Neizostavna je i posjeta državnom univerzitetu Lomonosov. MGU Lomonosov je najstariji i najveći univerzitet u Rusiji, osnovan 1755. godine.

MGU Lomonosov

Specifičnost ruskog područja je i njihova tradicionalna kuhinja, koja se mora probati. Najpoznatija jela su borš-čorba od cvekle i kupusa kuhana sa suhim mesom, zatim, ši-supa sa kupusom i povrćem, kolač medovnik, ruske palačinke, kvas- ruski narodni napitak i drugi specijaliteti.

Za kraj bih ostavila posjetu Jesenjinovom grobu koji se nalazi na Vaganjskom groblju. Na Jesenjinovom grobu možete da vidite svježe cvijeće koje mu njegovi obožavaoci i nakon 93 godine od njegove smrti donose na grob. Rusi ga naprosto obožavaju.

S. A. Jesenjin

 

Ako i vi želite da posjetite rusku prestonicu, Srpsko-rusko prijateljstvo ”Bratstvo’ vam kao najboljim polaznicima omogućava besplatnu ljetnju školu u Moskvi u trajanju od mjesec dana. Sve informacije možete dobiti putem facebook stranice Srpsko-rusko prijateljstvo ”Bratstvo” i instagram profila srpbratstvo.

Ostavite komentar..