Otvaranje izložbe “Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice Srpske”

Prošlog četvrtka, povodom obilježavanja manifestacije “Dani Srbije u Srpskoj”, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena je izložba “Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice Srpske”.

Izložba je nastala prošle godine povodom obilježavanja Godine evropskog kulturnog nasljeđa i predstavlja umjetnička djela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u namjeri da se promisli o fenomenima i vrijednostima na kojima se temelji evropska civilizacija.

Izložbu sačinjavaju četiri cjeline: Nasljeđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Nasljeđe je ispričano kroz mitove i religije kao osnove evrospke kulture u kojima se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovjekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike.

Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno i umjetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše.

Progres je objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet, težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventiuvnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbijedi napredak čitavog kontinenta.

Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredjeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.

Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrijednosti i fenomena kroz izložena umjetnička djela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima, naglasili su iz Muzeja.

Među umjetnicima, čija su djela zastupljena na izložbi, izdvajaju se Petar Dobrović, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Omčikus, Lazar Vujaklija, Danica Jovanović, Vasa Pomorišac, Bogdan Šuput, Uroš Predić, Špiro Bocarić, Anastas Jovanović, Dragutin Medenjak Inkiostri, Zaharije Orfelin, Stefan Tenecki, Hristofor Žefarović i drugi značajni autori.

Izložbu prati dvojezična publikacija Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice Srpske/European Phenomena in the Collection of the Gallery od Matica Srpska sa raspravnim tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Miroslave Žarkov, Luke Kulića i Stanislave Jovanović, i reprodukcijama svih izloženih umjetničkih djela iz kolekcije Galerije Matice Srpske.

Ostavite komentar..