Najava izložbe Volfganga Lernera: Neispričane priče o gradovima

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 6. juna u 20,00 časova biće otvorena samostalna izložba austrijskog umjetnika Volfganga Lernera (Wolfgang Lehrner) pod nazivom SVIJET/GRAD. Prije svečanog otvorenja izložbe, od 19,00 časova umjetnik će održati autorsko tumačenje izložbe. 

Volfgang Lerner će u sklopu svoje izložbe u Banjaluci predstaviti nekoliko ciklusa fotografija kao i video-radova (Grad i grad, Medineo, Standardni grad, Grad bez imena) koje će publika imati priliku da pogleda sve do 30. avgusta 2019. godine. Kustos izložbe SVIJET/GRAD je Mladen Banjac, kustos MSURS a projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i Austrijskog kulturnog foruma.

Predmet Lernerovih istraživanja jesu neispričane ili nepoznate priče o gradovima koje je posjetio, o svjetovima koji su nekada postojali ili onima koji postoje i danas, ali ih ne doživljavamo kao takve kakvi jesu.

Jedinstvenost izložbe ogleda se u načinu na koji Volfgang Lerner preispituje i prezentuje društvene, istorijske, socijalne, individualne i kolektivne faktore. Svi oni istovremeno postoje i ne postoje, žive u pričama i sjećanjima jednih, dok su potpuno nepoznati drugima, a zajedno sačinjavaju ovaj svijet koji istovremeno i jeste i nije onakav kakvim ga doživljavamo.

Kao što je svaki ciklus u stvari kompozitni mozaik pažljivo biranih kadrova jednog grada, tako svi ti gradovi u cjelini čine jedinstvenu mapu svijeta.

Volfgang Lerner realizovao je više desetina samostalnih i grupnih izložbi u Austriji, Rusiji, Engleskoj, Meksiku itd. Dobitnik je prestižne Henkelove nagrade za mladog umjetnika 2009. godine, a kao stipendista različitih fondova boravio je i stvarao u Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Meksiku itd.

 

 

Ostavite komentar..