Mlada make-up artistica Nataša Kojić: Zdrava koža je najvažnija, izbjegavajte fake šminku

Nataša Kojić je mlada make-up artistica iz Banjaluke. Ljubav prema šminkanju se provlačila kroz njen život još od ranog djetinjstva i sate je provodila ispred ogledala igrajući se bojama. Osnove šminkanja je savladala samostalno. Prvu školu šminkanja pohađala je kod Ane Minić, a nakon te obuke uslijedila je i obuka kod Olje Dupor.

„Prethodnu godinu sam završila sa  Materclass-om kod Minić Svjetlane. Ona je ostavila poseban utisak na mene, jer je ona napravila vlastiti brend SM cosmetics koji je jako uspješan  kod nas, a  i u regionu. Znanja nikada dosta, tako da će se učenje i usavršavanje nastaviti“, ističe Nataša.

Prije nego što će uploviti u svijet šminkanja bila je zadužena za sva dotjerivanja žena iz bliskog okruženja, a kasnije je stekla povjerenje novih klijenata i proširila ciljnu grupu jer je jačina ljubavi prema poslu bila presudna da istraje. Smatra da je svaka djevojka ili žena koju šminka posebna na svoj način i ima svoju čar, a svakome se jednako posvećuje tokom procesa šminkanja jer joj je zadovoljstvo klijenta na prvom mjestu. Ipak, postoje neka osnovna pravila kojih bi se trebalo pridržavati prije odlaska šminkerima, a to je zapravo njega kože koja je broj jedan u dnevnoj rutini.

“Našminkane dolaze djevojke ili žene koje su radile taj dan i, naravno, ne mogu da se ljutim zbog toga. Ali, eto jedina stvar koja me ljuti  je nepripremljena koža za šminku. Da bi make-up bio postojan i da izgleda savršeno, ne zavisi samo od šminke koju stavljam na lice. Najviše zavisi od toga kako je koža tretirana prije dolaska kod mene. Bitno je da se klijent par dana prije riješi neželjenih dlačica sa lica (kada se sjenka stavlja na oko gdje nisu sređene obrve, izgledaće prljavo i neprofesionalno našminkano). Ukoliko su izražene nausnice, puder će ih dodatno izraziti i izgledaće ružno. Pored toga, bitno je odraditi i piling (on skida mrtvi sloj kože sa lica koji pravi problem sa puderom) puder će dugo stajati i neće se skupljati na licu kao što nekada zna –  ni najskuplji puder ne može da izgleda lijepo na licu koje se ne održava i ne njeguje na pravi način. Takođe je bitno da klijent ne dira svoje lice, tačnije da ne istiskuje bubuljice prije dolaska na šminkanje”, ispričala je ona.

Natašin lični neseser nije pretjerano veliki, kako kaže u njemu se nalaze samo osnovne stvari za njegu, a omiljene boje sjena su joj narandžasta i tamno smeđa koje su pogodne za sve prilike.

“Izbjegavam da se šminkam kada je bespotrebno, da ne bih umarala lice. Otkad sam počela da se bavim šminkanjem shvatila sam koliko je briga o koži lica bitna, tako da  više novca trošim na preparativnu kozmetiku nego na dekorativnu“.

Prateći svjetske blogove, primijetno je da nam se vraća prirodni izgled, a roza boja je kraljica ovog proljeća (o tome smo već pisali roza-kraljica-proljeća).

“To je super vijest jer su djevojke počele da hodaju izvještačene. Instagram je počeo da stvara trendove i pravila u šminkanju, a to je jako loše. Fotošop se koristi u velikoj mjeri, a većina djevojaka dođe na šminkanje sa slikom koju prethodno preuzmu sa Instagrama. Dođu sa velikim očekivanjima i u tom slučaju je potrebno objasniti klijentu o čemu se zapravo radi. Mi šminkeri znamo, da većina “instagramske šminke” nije nosiva u stvarnom svijetu ( npr. prigoda u vezi sa za krštenjem djeteta)”.

Nismo mogle a da se ne dotaknemo jedne vrlo ozbiljne teme – prodaja lažne šminke na tržištu koja kruži internetom i koju čak pojedini toplo preporučuju ne znajući da se kockaju sa zdravljem.

Uh, to me izluđuje. Osobe koje prodaju takvu robu nisu svjesne posljedica njihovog rada. Ko mene prati, primijetio je da sam veliki protivnik prodaje FAKE proizvoda. Savjetujem djevojkama koje se ne razumiju u šminku (nažalost, uvjerila sam se da ih ima mnogo) prije nego što kupe proizvod preko nekih neprovjerenih profila da se raspitaju kod koga i šta uzimaju. Ukoliko nisu uspjele da se raspitaju, najbolje je otići u naše drogerije i za isti iznos  kupiti proizvode za koje znamo da su testirani i provjereni. NE IGRAJTE SE SA SVOJIM LICEM!“, poručuje Nataša. Na njenom instagram profilu i Facebook stranici možete pronaći mnogobrojne kvalitetne preporuke i zakazati šminkanje kad god poželite zablistati.

 

Nataša Make up kutak

 

 

Ostavite komentar..