Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama svečano obilježen i u Banjaluci

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25. novembra. Proglašen je na prvom sastanku feministkinja Južne Amerike i Kariba, održanom u Bogoti 1981. godine. Na sastanku su žene raspravljale o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Dan 25. novembar je odabran kao dan sjećanja na sestre Mirabek (Patriju i Mariju Terezu), koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujilo u Dominikanskoj Republici, 1960. godine. Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. 11. kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nevladina organizacija „Perpetuum mobile“, zajedno sa svojim projektom Budi muško klub i ove godine je simbolično obilježila ovaj dan. Kako je Budi muško klub nastao pod inicijativom za suzbijanje vršnjačkog nasilja, svoj uticaj je proširio po raznolikom opsegu u godinama, etničkim grupama, nacionalnostima, porodičnim odnosima… Narandžastim majicama, zaštitnim znakom „#TAČKA“, narandžastim balonima i muzičkim numerama koje upućuju na poruku „Ne grli je samo kada voziš u rikverc“, zajedno sa članovima Budi muško klubova iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice i Brčkog, podigli su atmosferu u gradu i time privukli pažnju građanima. Ovo je jedna od organizacija koja se aktivno bavi međuljudskim odnosima, odnosima među podmlatkom i očuvanjem mira, te je podržavanjem ove akcije ispunila očekivanja, kako građanska tako i svoja.

Nasilje nije samo fizičko, jedan šamar povlači i drugi, jedno omalovažavanje raste u veće, jedan zatvor dobija iznova prepreke, a svaka treća žena u svijetu je zlostavljana. Na nama je da otvorimo oči i kažemo: „Stop nasilju nad ženama!“.

za Elem: NEVENA ZELENIKA

Ostavite komentar..