Maja Mastikosa: Od najuspješnije plivačice u BiH do najmlađeg trenera plivanja sa međunarodnom karijerom

Donosimo vam priču o Maji Mastikosi, djevojci koja je čitav svoj život posvetila plivanju, bila višestruka prvakinja BiH u plivanju na 50, 100 i 200 metara kraul, a sa samo 19 godina postala je najmlađi trener plivanja u Austriji. Rođena je u Banjaluci, a trenutno živi u Beču, gdje studira ekonomsko pravo i uporedo radi kao trener plivanja u jednom plivačkom klubu.

Roditelji su je naučili da pliva kada je imala tri godine. Sa šest godina počela je da se bavi plivanjem. „Sa tetkom sam bila na bazenu u Šeheru. Vidjela sam grupu kako trenira i poželjela da budem dio tima. Tetka me je odmah upisala u klub. Prva takmičenja i prve medalje desile su se već sa sedam godina. Prvi put sa osam godina postala sam prvakinja BIH”, prisjeća se Maja.

Maja Mastikosa

Iz godine u godinu osvajala je sve više medalja, a rezultati su bili sve bolji i zapaženiji. Glavne discipline u plivanju bile su kraul na 50, 100 i 200 metara i delfin na 50 i 100 metara. Maja ističe da su joj lično omiljene discipline bile kraul na 200 i delfin na 100 metara. Pored republičkih i državnih prvenstava, plivala je i na mnogo međunarodnih mitinga. Godine 2007. učestvovala je na Balkanskim igrama u Grčkoj, 2008. na Balkanskim igrama u Rumuniji i na Juniorskom Evropskom prvenstvu u Srbiji, kao dio reprezentacije BiH. Godinu dana kasnije odlazi na razmjenu učenika u Njemačku. Živjela je u Hamburgu i počela trenirati u najboljem hamburškom klubu. „Zbog znatiželje da upoznam Njemačku i zemlje okoline, stavila sam plivanje na drugo mjesto. Samim tim, 2010. godine, kada sam se vratila u Banjaluku, bilo je jasno da je moja plivačka karijera počela lagano da se gasi. Kruna mojih uspješnih godina plivanja bila je nagrada za 10 najboljih sportista RS, gdje sam osvojila 8. mjesto.

Po završetku srednje škole odlučuje da se preseli u Beč radi studija. Željela je da se bar rekreativno bavi plivanjem. Već u prvom razgovoru sa šefom otvorila se mogućnost rada, kao podrška u školi plivanja, na šta sam ja odmah pristala. Nakon par mjeseci dobila sam još više sati i već u oktobru 2012. godine dobijam svoj lični tim. Tada sam imala tek 19 godina i zvanično sam postala najmlađi trener plivanja u Austriji. Godine 2016. prvi put su me pozvali da vodim reprezentaciju Beča na takmičenje između pokrajina Austrije. Te godine Beč je odnio pobjedu, Nakon uspješno završenog državnog prvenstva, na ljeto 2018. godine dobijam poziv da treniram reprezentaciju Austrije godišta 2005./2006. , što sam, naravno, odmah prihvatila.” 

Foto; Maja Mastikosa

U tom momentu postaje najmlađi trener reprezentacije Austrije, pri tom, jedina je među trenerima stranog porijekla. Važno je napomenuti da Maja već šest godina za redom  dovodi svoje plivače na pripreme u Banjaluku. Plivači iz Beča oduševljeni su Banjalukom i olimpijskim bazenom. O ulozi trenera Maja kaže sljedeće: Nikad mi nije bila želja da budem trener plivanja, pa sam se u prvih par mjeseci našla u neobranom grožđu. Vremenom sam se navikla i počela da uživam u tom poslu. Čak sam u jednom momentu shvatila da je to moj posao iz snova, jer radim sa ljudima, puno putujem i nisam vezana za kancelariju. Međutim, posao trenera nije nimalo naivan. Mi imamo veliku odgovornost prema djeci. Mi nismo samo treneri, mi smo pedagozi i prijatelji djeci, pa čak nekad i roditelji, jer djeca sa nama provode svaki dan 3 do 4 sata, putuju sa nama, ispovijedaju nam se itd…..”

Foto; Maja Mastikosa

Za sami kraj razgovora pitali smo Maju zašto je plivanje korisno za naše zdravlje, kome preporučuje ovaj sport i kakav savjet bi dala svima onima koji žele da se bave takmičarskim plivanjem? Plivanje je nazdraviji sport za djecu i odrasle. Plivanje je sport koji aktivira najveći broj naših mišica i ravnomjerno ih razvija.  Pomaže pri izlječenju raznih bolesti i pruža velike užitke. Ovaj sport preporučujem djeci I odraslima svih uzrasta. Svima koji žele da se bave takmičarskim plivanjem poručila bih da budu istrajni, da vjeruju svojim trenerima I da uživaju u ovom čarobnom sportu. Takođe, jako je bitno da shvate da kada jednom postanete profesionalni plivač, sve oko vas se podređuje plivanju, ako želite da stignete do svjetskih nivoa.

Ostavite komentar..