Knjiga Žene BiH: ženska snaga je decenijama nezaustavljiva

Protekli mjesec mart je posebno obilježen kao mjesec ženske istorije kada se pažnja posvećuje izuzetnim ženama koje su mijenjale našu istoriju. Međutim, koliko smo zaista upoznate s našim pretkinjama i borbama koje su one izvojevale za nas? Knjiga ŽeneBiH je jedna od onih koje čuvaju blago na jednom mjestu i koju je čast držati u rukama.

Tri prijateljice, ujedno i inicijatorice ideje, Hatidža Gušić, Amila Hrustić Batovanja i Masha Durkalić su potpuno volonterski pristupile istraživanjima i projektu ŽeneBiH koji je rezultirao crowfunding kampanjom i fantastičnom knjigom koja sadrži biografije 53 žene iz različitih oblasti djelovanja. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, književnicama, doktoricama, humanitarkama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Inicijativu ŽeneBiH započele smo želeći da napravimo doprinos vidljivosti žena BiH i da ohrabrimo slične edukativne inicijative. Knjiga ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Posebna zanimljivost u vezi s ovom knjigom jeste da je svaku od žena ilustrovala po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH, te s pravom možemo reći da je ovo “knjiga o ženama koju su radile žene”. Posebna poslastica je bila izložba ilustracija u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

ŽeneBiH je volonterska inicijativa, a novac od prodaje koristimo za daljnju produkciju proizvoda vezanih za ŽeneBiH inicijativu. Kupovinom ŽeneBiH proizvoda nam omogućavate da nastavimo rad na ovoj inicijativi i radimo dalje na povećanju vidljivosti društvenih doprinosa žena iz BiH.

Tačno 80 primjeraka je odaslano na adrese javnih biblioteka BiH kako bi ljudi i na ovaj način mogli da je posude i pročitaju. U pitanju su biblioteke koje su dio sistema COBISS.bh i COBISS.rs, i nalaze se širom naše države.

Nadamo se da ćemo na ovaj način obogatiti ponudu javnih biblioteka, koje smatramo javnim institucijama od velikog značaja za sve sredine u BiH, ali i da će na ovaj način svi/e koji/e knjigu žele pročitati lakše doći do nje, poručuju Hatidža, Masha i Amila.

Lista biblioteka: https://zenebih.ba/blog/biblioteke/?fbclid=IwAR1DpWhTS3ozPaTn_e-QxzXsxdy4ZK_jAYIGtG5cXWGqJMKTRYE5J7RrCqc

Na webshopu https://zenebih.ba/webshop-faq/ možete poručiti knjigu, ali i bedževe, postere, stickere i bookmarke. A prodajna mjesta gdje možete kupiti svoj omiljeni primjerak po cijeni od 45 KM su:

Sarajevo:

Kutcha (Skenderija 15)

Galerija Egoist (Trgovke 21)

Banja Luka:

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (Trg srpskih junaka 2)

Galerija Plus (Srpska ulica 10-12)

Ostavite komentar..