Interaktivna izložba Igre i politika/Games & Politics u MSURS

U Muzeju savremene umjetnosti RS u petak u 20 časova biće otvorena interaktivna izložba video igara pod nazivom „Igre i politika“. Izložba je nastala kao rezultat saradnje Gete instituta (Goethe Institut) i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea i prikazuje političke i socijalno angažovane video-igre kao daleko više ozbiljniji fenomen isključivog medija za zabavu.

Izložba je trenutno na višegodišnjoj svjetskoj turneji, u sklopu koje stiže i u Banjaluku nakon što je predstavljena u Skoplju, Sofiji, Ankari, Solunu, Zagrebu, Rijeci i Beogradu.

Projekat „Igre i politika“ predstavlja 18 nekomercijalnih video-igara koje su dizajnirali umjetnici, aktivisti, studenti i dizajneri u proteklih 15 godina tragajući za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal i koliko ova umjetnička forma može ponuditi alternativu u industriji zabave. Pored samih igara, izložba obuhvata i tri dokumentarna filma o nastanku projekta, i najkompleksnijim video-igrama, najavili su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Posjetioci izložbe imaće priliku da isprobaju video igre koje propituju različite aspekte savremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone и Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sistemima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktuelna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine), i ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svijetu.

Tokom trajanja izložbe u Muzeju će biti organizovan zanimljiv prateći program koji će na kreativan i edukativan način predstaviti svijet video-igara i paralelu između umjetnosti i gejminga, mladih i starih generacija, ali i panel diskusije o gejming industriji, njenom uticaju u svijetu politike, kulture i zabave.

Publika će imati priliku da sa iskusnim gejmerima igra neke od najpopularnijih video-igara današnjice, ali i da kroz odabrane video igre koje se ističu društveno-ekonomskom tematikom ili umjetničkim dizajnom, saznaju o svijetu gejminga kao nove vrste umjetnosti koja s razlogom privlači najtalentovanije scenariste, režisere i umjetnike današnjice, saopštili su iz Muzeja.

Izložba se biti otvorena do 22. avgusta 2019. godine.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ostavite komentar..