IMPERATIV: Svijet slobode, svijet književnosti

Drugi festival književnosti ”Imperativ” protekle sedmice otvorio je vrata publici, autorima i izdavačima. U periodu od 30. maja do 3. juna posjetioci su imali priliku da u okviru Festivala posjete sajam knjiga i počaste se knjigama brojnih izdavača, a zatim uživaju u promocijama, druženju sa književnicima i čitanju poezije i proze u programima ”Poeziju će svi čitati” i ”Note i slova”.

Prvu festivalsku noć obilježila je promocija romana ”Kintsugi tijela” mostarske književnice Senke Marić. Sa Senkom su o romanu govorile Vanja Šušnjar Čanković i Kristina Ljevak, urednica u izdavačkoj kući “Bajbuk” iz Sarajeva.

Jako sam sretna što sam u Banjaluci. Ovo je moj prvi put pred banjalučkom publikom i, ponavljam, jako sam sretna što je sve prošlo lijepo i što sam mogla predstaviti svoj roman i, naravno, što sam tu na “Imperativu” koji je značajan festival za cijelu regiju – kazala je Senka Marić poslije promocije.

Program je nastavljen na ”Art terasi” gdje su pjesnici Darko Cvijetić i Milan Rakulj govorili svoje stihove, dok je publika uživala u njihovoj poeziji. U okviru programa ”Note i slova” prozom i muzikom predstavio se književnik iz Novog Sada, Bojan Krivokapić. Publici je čitao odlomke iz romana ”Proleće se na put sprema, puštajući muziku koja ga je inspirisala.

Ovaj festival je jedno od važnih okupljanja u celoj bivšoj Jugoslaviji. Nikad dovoljno književnih događaja i književnih okupljanja. Zaista navijam da se što češće događaju književni programi, jer su oni, iako živimo u teškim vremenima, izuzetno važni. Mislim da je književnost onaj prostor slobode i prostor drugačijih svetova. Važno je da imamo priliku da čujemo, pročitamo, upoznamo ljude, promislimo o nekim važnim temamam, idejama i da zajedničkim snagama, organizatori, mi pisci i publika napravimo da nam svet bude bolje mesto i da nam život bude dostojanstveniji – rekao je Krivokapić.

I drugi festivalski dan protekao je u znaku poezije i proze. Mirjana Bobić Mojsilović i Goran Gavrić Grga govorili su energično svoju poeziju
i napravili mali poetski performas za publiku, nakon čega je književnik Đorđe Milekić sa svojim prijateljem Urošem Đunisijevićem uz prozu i muziku napravio dobru atmosferu na ”Art terasi”. U popodnevnim časovima pisci Bekim Sejranović i Bojan Krivokapić u okviru programa ”Lektira u podne” razgovarali su sa srednjoškolcima o tome kako su oni ušli u svijet književnosti, kada su prvi put napisali pjesmu ili priču, koliko i zbog čega je važno razvijati ljubav prema čitanju. Poslijepodne je održana radionica kreativnog pisanja za djecu ”Bajkovnica” sa Tanjom Stupar Trifunović.

Foto; Borislav Brezo

Treći festivalski dan bio je u znaku promocije romana ”Kuća” Ivane Đilas, rediteljke i autorke iz Slovenije. Treće večeri poeziju su čitali pjesnikinja iz Beograda Ognjenka Lakićević i najmlađi učesnik ovogodišnjeg ”Imperativa” David Kojčinović iz Banjaluke. U okviru programa “Note i slova” odlomke iz svog prvog i jako hvaljenog romana “Uhvati zeca” čitala je Lana Bastašić.

Festivali poput “Imperativa” jako su bitni koliko za publiku, toliko za pisce. Ne srećemo se često, a mnogi od nas se i ne poznaju, iako pratimo rad jedni drugih. Tako da je ovo odlična prilika i da se upoznamo. Zanimljivo je da su uvek postojali muzički festivali, ne znam zašto i književnost ne bi imala isti tretman da se približi ljudima. Odlična je organizcija Festivala, ovo je baš bilo uživanje – kazala je Ognjenka Lakićević.

Foto; Borislav Brezo

Četvrti festivalski dan obilježila je promocija novog romana Tanje Stupar Trifunović, “Otkako sam kupila labuda”. U prepunom Crvenom salonu Banskog dvora o romanu je govorila i Lana Bastašić, a u ulozi moderatora ponovo se našla Vanja Šušnjar Čanković. Kritički osvrt na Tanjin roman dao je i književni kritičar i novinar Đorđe Krajišnik. Sjajnu poeziju govorili su pjesnik iz Zagreba Drago Glamuzina i pjesnikinja iz Banjaluke Mihaela Šumić. Četvrto veče završeno je uz muziku i kratke priče autorke iz Sarajeva, Nine Tikveše iz zbirke “I sreli su medu”.

Festival je zatvoren programom “Note i slova” u okviru kojeg je autor iz Banjaluke Stevo Grabovac čitao odlomke svog prvog romana “Mulat, albino, komarac” i puštao muziku koja ga prati radnju njegovog romana. Posljednjeg dana posjetioci su se družili i sa najznačjanijom autorkom kratkih priča na našim prostorima, makedonskom književnicom Rumenom Bužarovskom koja je predstavila svoju novu zbirku “Nikuda ne idem”. Dobirnik Ninove nagrade Vladimir Tabašević ovaj put publici u Banjaluci predstavio se svojom poezijom. Vladimiru je u okviru programa “Poeziju će svi čitati”domaćin bila talentovana pjesnikinja iz Banjaluke Vladana Perlić.

Foto; Borislav Brezo

Ostavite komentar..