FILMSKI PANEL: Ko na zvijezde laje, ispašće mu zubi

Da li ste se ikad zapitali koliko je (ne)razvijena filmska produkcija kod nas? Kako filmska industrija tretira glumice, a kako glumce? Šta ako je neko prestar ili premlad za određenu ulogu? Odgovore na ovakva i još neka pitanja dale su učesnice panela: Slađana Zrnić (glumica NPRS), Mirjana Milobratović (direktorka produkcijske kuće Vizart) i Anja Kavić (režiserka). Gost moderator bio je režiser Goran Damjanać, a MSU RS je otvorio vrata za sve posjetioce koje je zaintrigirala “Ženska soba“.

Foto; MSURS
Dobitnica brojnih priznanja i glumica koje se sjećamo iz poznate predstave “Malo blago” , čuvena Slađana Zrnić, podijelila je iskreno svoje iskustvo vezano za daske koje život znače. U glumačkim vodama pliva više od 20 godina i daje dušu vjernoj publici. Kazala je da je najveći problem današnjice nedostatak entuzijazma, manjak prepoznavanja vrijednosti kulture, ali i manjak sredstava koja se izdvajaju za ovu oblast. Ipak, ona smatra da snaga leži u darovitim pojedincima koji treba da vjeruju u svoju viziju bez obzira na sve. Kada je u pitanju filmska industrija, Slađana dodaje da je često odnos prema glumicama nemilosrdan i datira još od zlatnog doba Holivuda kada glumice nisu imale pravo na mirnu starost, a kamoli da se ostvaruju u ulozi majke (abortirale bi nakon trećeg mjeseca). Ipak, pomaci se ostvaruju i glumice hrabro istupaju u borbi za svoja prava (npr. mediji u Holivudu su pisali o krivičnim prijavama protiv seksualnog zlostavljanja). Slađana navodi da nikad ne treba ostati zarobljen u kutiji nego istupiti i istinski voljeti glumu.

 

Slađana Zrnić, Foto; MSURS

Mirjana Milobratović je govorila iz ugla produkcije. Svjesna je činjenice da je filmska industrija vrijedna ulaganja i to ogromnih, te smatra da umjetnost čini da ljudi drugačije razmišljaju, istražuju, intelektualno i kulturno se razvijaju, te da navike gledanja filmskih klasika treba usađivati još u djetinjstvu.

Mirjana Milobratović, Foto, MSURS
Nadovezujući se da je imala sreću što joj je porodica razvila naviku gledanja filmova, režiserka Anja Kavić ističe da su joj filmski klasici promijenili percepciju života na bolje. Ona je pomenula i to kako mnogi ne razumiju šta ustvari znači njen posao, te da je bitno kroz diskusije i razgovore isticati važnost tog posla i svijest o potrebi umjetnosti.

 

Anja Kavić, Foto; MSURS
Kraj panela upriličen je kroz Anjin film “Neke djevojke su veće od drugih” i ispraćen emocijama, suzama radosnicama i zagrljajima. Posebna gošća je bila ujedno i akterka filma, a to je Biljana Nedić (Happy Be). Ono što su panelistkinje sumirale jeste činjenica da darovitim i mladim umjetnicima treba ponuditi prostor za stvaranje i adekvatne uslove kako ne bi odlazili u druge zemlje jer i na našem prostoru ima neiskorištenih tema za snimanje koje ne moraju nužno biti ratne. Svako ima svoj način na koji će ispričati neku priču u filmskoj industriji, nebitno da li je iza tog objektiva muškarac ili žena.

 

Foto; MSURS

Ostavite komentar..