FESTIVAL SAVREMENE ŽENE : Održan prvi dio panel diskusija uz odlične govornice

U petak, 12.04.2019. u salama za sastanke Bingo City Centra održan je prvi dio panel diskusije u sklopu Festivala savremene žene. Panelistice su bile izvanredne dame iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.
U Ljubičastoj dvorani od 09:30 se održala panel diskusija “Kako pronaći najbolje” čije su govornice bile Selma Teskeredžić i Emina Plivčić.
Selma je govorila o tome kako je radila u finansijskom sektoru koji je dominantno muški, čemu svjedoče i statistike.

Moje mišljenje je da žena treba da koristi svoje sopstvene osobine žene, koje joj stoje u genetskom kodu: prirodno svojstvene stvari koje imamo, tipa intelgenciju, medijacijske vještine komunikacijske.  Mi smo multitasking bića. Ako neka žena želi biti drvojseča, ako nju to čini sretnom, zašto ne, naglasila je Selma.

Emina je naglasila kako ne bi mijenjala nijedan trenutak svog života, te da smatra da je uspjela u svemu.

Svako od nas želi bti uspješan u nečemu. Ne postoji dosadan posao, svakom možeš dati svoj pečat i primjetit će se. Treba slušati svoje srce, jer i prilike se nekada znaju pokazati u formi prepreke, a to je stvar intuicije. Ako vjeruješ u sebe mogućnosti su beskonačne, istakla je Emina.

Dijana Tepšić je u Ljubičastoj dvorani BCC od 10:40 govorila na temu Ma šta ne može. Svoj autorski projekat TV emisije RECreativno sa Dijanom Tepšić je započela od nule i unatoč skepsi ljudi oko sebe, uspjela je.

Predstavili smo više od 6.000 kreativaca, bilo da su atletičari, matematičari… Podržali smo više od 270 događaja, festivala i društveno odgovornih projekata. Pričali smo sa više od 350 regionalnih zvijezda, prešli smo preko 35.000 km. Bukvano krenete sa nekom ludom idejom, sa vizijom, bez sredstava i samo vjerujete, ispričala je Dijana.

Od 11:15 se u Ljubičastoj dvorani govorilo o kreativnoj industriji sa moderatoricom Edinom Selesković, a panelistice su bile Andrijana Copf, Sarita Vujković i Sanelom Seferagić iz Hrvatske.
Andrijana kao PR direktorica Sarajevo Film Festivala je istakla kako ove godine SFF proslavlja 25 godinu.

To nisu samo filmovi, nisu samo projekcije, nego osmodnevni događaj koji se priprema cijelu godinu, to sve se ne vidi, ali da nije tako, SFF ne bi imao rezultate koje ima. SFF to se tiče ekonomije, za marku uloženih sredstava, vrati se 2,11 maraka. Što se tiče turizma, bilo je prošle godine 10.000 turista, što opet rezultira većim brojem zaposlenja u BiH, mislim da je prošle godine bilo više od 1.300 novih zaposlenja. To je jedan od pokazatelja šta kreativna
industrija može, istakla je Andrijana.

Sanela Seferagić ispred Fashion HR ističe kako je to najčitaniji lifestyle portal u Hrvatskoj, pa možda i u regiji.

Osim modnog događaja, ovo je i društveni događaj. Da bi projekat postao zanimljiv što široj publici, morate učiniti sve da taj događaj osim isključivo modnog bude i društven. Uključiti partnere, koji imaju želju da pomognu, te vide svoj interes prisustva na takvim događajima.Na vlastitoj koži, muci, vi shvatite šta je potrebno klijentu i samoj publici, rekla je Sanela.

Od 12:25 u Ljubičastoj sali Alma Kratovac je govorila na temu „Dame biraju“. Svoje probleme, bolest, put izliječenja i svakodnevnu borbu podijelila je sa publikom u sali.

Prije mi nije bilo jasno zašto radim, danas znam da radim za svoje dijete. Nemam slobodnog vremena, nemam vremena za serije, ali znam svrhu zbog koje radim. Uživam u svakom slobodnom trenutku kojeg provedem sa mojim Mustafom i uživam u svakom trenutku u kojem radim, jer znam da to radim zbog njega, istakla je Alma.

U Oranž dvorani od 09:30 se govorilo o Superfood for superwomen. Moderator je bio Almir Azapagić, a govornice Marija Kolobarić, Rosana Gojo i Emina Haskić koja je istakla kako mladi pokušavaju utjecaj socijalnih medija pronaći na policama u marketima.

Marina Radoš je pričala o tome kako joj je njen katastrofalni ljubavni život podario fenomenalnu karijeru.

Biti sretan je obaveza. Morate naći nešto što vas čini srećnim jer sreća nije luksuz sreća je obaveza. Pisanje je jedino što me čini potpuno sretnom i okrenula sam se tome te i zbog toga postigla svoj uspjeh, naglasila je Marina.

U Oranž sali je od 12:30 bilo mnogo suza tokom govora Brankice Raković. Ona je govorila o tome kako preživjeti život iz svog vlastitog iskustva.

Ovaj festival je nešto što bi trebalo održavati u svim gradovima BiH kako bi se na jednom mjestu okupile žene koje motivišu, pokreću, inspirišu jedna drugu. Govorila sam o životnim padovima kao opcijama za novi let i o tome kako mi žene ne moramo ništa. Mi smo se namorale, objasnila je Brankica.

Od 11:00 sati otvoren je BUSINESS SALON u Žutoj sali BCC sa moderatoricom
Nadinom Gradaščević iz Austrije, a ispred The Association of Business Women of BH.
Govornice su bile Anila Gajević, Sabina Mujanović i Alisa Kapić iz Austrije.

Žena liderka je uspješna kada uspjeva izbalansirati sve stvari sa kojima se susreće. Žene imaju dar multitaskinga i to nas profilira i u privatnom i poslovnom svijetu i zbog toga efikasno odgovaramo na sve životne izazove, rekla je Sabina.

Puno godina radnog iskustva su iza mene jer sam uvijek htjela da radim te sam u jednom trenutku odvažila i odlučila da otvorim sopstvenu firmu iako pri tome sama nisam znala kako sta funkcionise. Istrazivala sam, borila se, dala sve od sebe i uspjela, dodala je Kapić.

Panel diskusije sa fantastičnim govornicama i odličnim temama traju do 14.04. u Tuzli u okviru drugog Festivala savremene žene.

Foto: Festival savremene žene

Ostavite komentar..