Festival književnosti Bookstan: Fantom slobode i Građanin/ka svijeta

Od 3. do 6. jula u Sarajevu se održava četvrto izdanje Internacionalnog festivala književnosti Bookstan koje organizuje sarajevska izdavačka kuća Buybook.  Ove godine sadržaj Festivala, odnosno njegove goste i gošće određuju dvije teme. To su Fantom slobode i Građanin/građanka svijeta.

Ovogodišnje tematske cjeline Bookstana ukazuju na koncept identiteta. Časopis “Fantom slobode” je na svojoj prvoj naslovnoj stranici imao sliku bebe Adolfa Hitlera pa je ta fotografija odredila i ovogodišnji vizuelni identitet koji poručuje – “Svaki fašizam je na početku nevin.” Kroz krovnu temu No East. No West/Ni istok. Ni zapad. proizilazi određenje pozicije građanina, pozicija čovjeka koji misli, koji se slobodno kreće, koji objavljuje knjige, koji promoviše knjige, putuje, ide na festivale…

Pored dosadašnjih lokacija na kojima se danas održavao Bookstan, u bašti Buybooka i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, dio programa ove godine će se održati i u kinu Meeting Point”, naglasila je Kristina Ljevak, glasnogovornica Bookstana.

“Ime Bookstana već je postalo prepoznatljivo u regiji. Nama je jako značajno što je festival proglašen i kao jedan od deset festivala od interesa za Grad Sarajevo“, rekao je suosnivač Buybook-a, Damir Uzunović naglašavajući kako Buybook ove godine obilježava i 23 godine postojanja.

Bookstan je počasno otvorio iranski pisac Kader Abdoolah. No publiku očekuju i druga velika imena na Bookstanu poput Bekima Serjanovića, Alena Meškovića, poznate makedonske spisateljice Rumene Bužarovske, Lane Bastašić iz Barselone, pjesnika Darka Cvijetića i drugih značajnih autora. 

Omaž će biti odan i časopisima Lica, BH Dani itd. Bookstanovu radionicu Književne kolumne vodiće književni kritičar Vladimir Arsenić.

Gdje je Istok, gdje je Zapad? Gdje se prelazi s jednog na drugi? Može li se razumjeti jedan bez drugog? Može li se biti ili imati oboje? Najlakše je držati ih odvojenim, zamišljati ili graditi zid između njih. Ali šta ukoliko ne može biti jednog bez drugog? Šta ukoliko ne moramo birati? Šta ukoliko je njihovo razlikovanje važno jedino u domenu  geografije? Šta ako postoji književni Festival sa gostima koji stvaraju prostore u kojima nema ni Istoka ni Zapada, nego samo ljudi i njihovih priča?

Aleksandar Hemon (2016) 

This slideshow requires JavaScript.

 

Ostavite komentar..