“Priroda senzibiliteta” Biljane Gavranović u Muzeju savremene umjetnosti RS

U Muzeju savremene umjetnosri RS otvorena je samostalna izložba umjetnice Biljane Gavranović pod nazivom “Priroda senzibiliteta”.

Izložba u MSURS je retrospektivnog karaktera i trajaće do 18. oktobra 2019. godine. Obuhvatiće bogat i plodan opus Biljane Gavranović a posmatračima na najbolji mogući način dočarati poetsko-vizuelni jezik njene umjetnosti.

Postavka će obuhvatiti nekoliko velikih ciklusa od angažmana Biljane Gavranović u grupi “Zvono”, pa sve do danas uključujući i serije: Pržna polja, Asocijativni pejzaži, Totemi, Klupka, Muhe, Ptice i mnogobrojne skice i crteže.

Kao članica grupe “Zvono”, koja je formirana 1982. godine i za tadašnju likovnu scenu BiH bila veoma progresivna, Biljana Gavranović je kroz svoje radove predstavljala umjetnost na tada nekonvencionalan način.

Svoju samostalnu karijeru ova umjetnica nastavila je stvaralačkim rukopisom koji je u velikoj mjeri nepromijenjen i prepoznatljiv do danas – ostala je odana vlastitom stilu izraza koji je karakterističan za njeno stvalaraštvo.

Umjetnički opus Biljane Gavranović može se podijeliti na tematski različite cjeline, s tim da je za svaku od njih polazište priroda.

Postavka izložbe u Muzeju savremene umjetnosti RS i tekst kustoskinje izložbe Maše Čavić ne prate hronološki tok, jer umjetnost koju ova autorka stvara nije određena ni vremenom ni prostorom, ona je usko povezana sa emocionalnim, psihološkim i imaginarnim svijetom umjetnice.

O Biljani Gavranović

Biljana Gavranović je rođena u Gornjim Orlovcima kod Prijedora. Diplomirala je 1982. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Milivoja Unkovića na slikarskom odsjeku. Jedan je od osnivača likovne grupe “Zvono”, osnovane 1982. godine. Ova likovna grupa nastojala je da predstavi umjetnost na drugačiji način, prenoseći je u javni prostor. Takav vid prezentacije bio je novina na bh. likovnoj sceni tog perioda. Gavranovićeva je bila članica Udruženja likovnih umjetnika BiH u periodu od 1982. do 1991. godine, Saveza udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije, a danas je članica Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske. Dobitnica je brojnih nagrada, u periodu od 1982. godine do danas imala je 22 samostalne izložbe, a njeni radovi bili su izloženi na 150 kolektivnih izložbi. Redovni je profesor na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Ostavite komentar..