5 OD 5: Kako razviti dobre navike kod djece

Svaki roditelj nosi dobrotu u sebi. Vjerujemo u to! Svako malo biće je jedna nova zvijezda. Potpisujemo!

Ovaj mjesec su sa nama sjajne mame našeg grada. Ponosni smo što su baš one naši gosti. Izdvojile su svoja iskustva, savjete i ideje kako razviti dobre navike kod mališana. Čitajte, dijelite, šaljite nam vaša iskustva.

IRENA SPASOJEVIĆ – diplomirani psiholog (psihološko savjetovalište Anima mea), za našu rubriku je na divan način opisala sve ono čemu uči svoju djecu, pa i više od toga, dala je primjer svim roditeljima kako treba da osjećaju svoje najvažnije.

Foto; Privatna arhiva

Trudim se da svojoj djeci razvijem životne vrijednosti kroz aktivnosti koje suptilno postaju navike, poštujući njihov senzibilitet i afinitete…

Suština je u odnosu prema sebi, prema drugima, prema životu, a kroz obaveze, izabrane aktivnosti, načinu razmišljanja i djelovanja.

Učim ih da vole i poštuju svoje biće, da se prema sebi odnose nježno, s ljubavlju, ali s usmjerenošću na ciljeve. Učim ih da se dignu kad se spotaknu.

…da biraju okruženje u kojem se osjećaju prijatno, autentično, pripadajuće, i u kom mogu da uče. Da podržavaju sreću i uspjeh prijatelja. Da se suprotstave ili izađu iz neprijatnog ili ugrožavajućeg odnosa.

Da izražavaju svoje želje, da se za njih bore.

Da se usmjeravaju na dobrobit, na cilj, ne na prepreke.

Da izražavaju misli, osjećanja, ideje. Da se igraju. Da se smiju. Da osjećaju radost. Da saosjećaju. Da pomažu. Da traže pomoć. Da vole. Da budu voljeni. Da ne pristaju na malo. Da vole svoje tijelo, svoju dušu, svoje misli. Da se mijenjaju. Učim iz zahvalnosti. Naveče evociramo dan sa osvješćivanjem zahvalnosti.

Sve ovo je dugotrajan proces. Zahtjeva posvećenost i pažnju, usklađenost sa načinom razmišljanja… To je način života, izbor načina razmišljanja, osjećanja i djelovanja…

JOVANA TOPIĆ – autorica bloga Mama i zvrk. Divno je opisala koje su to zdrave navike koje ona usmjerava na svoju djecu i dala savjet svim roditeljima. Ne preostaje vam ništa drugo nego da pročitate.

Foto; Privatna arhiva

Dobre navike se ne rađaju s djetetom.
To je dio razvojnog procesa koji se usvaja tijekom odrastanja.
Smatram da mi, roditelji imamo glavnu ulogu u sticanju dobrih navika kod naše djece.
Mi smo ti koji ih učimo prvim riječima i prvim koracima.
Prvih par godina, djetetova glavna aktivnost je igra. Ono kroz igru uči, a mi, roditelji, ih moramo usmjeravati, odnosno, učiti dobrim navikama.
Od početnog pranja ruku prije jela ili ulaska u kuću nakon dvorišnog igranja, do pospremanja svijih igračaka, odnosno, nereda iza sebe. Nijedno dijete se nije rodilo sa četkicom za zube u rukama, nego ih mi moramo učiti da zubiće peru svako jutro i svaku večer prije spavanja, dok im to ne postane navika kao i sve ostalo što bismo željeli da rade.
Ne smijemo zaboraviti da smo mi, roditelji, primjer svojoj djeci. Kako u dobrim tako i u lošim navikama, jer oni su male spužvice koje sve upijaju.
Moj savjet svim roditeljima je da posvete barem sat vremena dnevno svojoj djeci, kako kroz igru igračkama, tako kroz crtanje, pisanje i, rekla bih, obavezno čitanje priča za laku noć!

ŽELJKA RAKOVIĆ GAJIĆKoordinator manifestacije Jaffa Igre bez granica i urednica portala MamaKlik, kao i uvijek bila je na vrhuncu svog zadatka. Njen život krase dvije predivne školarke, pa je tako za našu rubriku istakla zdrave navike kod školaraca. 

Foto: Privatna arhiva

Ubrzan tempo života, obaveze, posao, škola … sve su to faktori koji remete prirodan ritam tj. bioritam i svi smo u neprestanoj trci sa vremenom. Zdravlje i briga o našem organizmu dolazi na zadnjem mjestu, nažalost, dok se sve stvari poslože zaboravimo na sebe.

Kako sam mama dvije djevojčice (8 i 13 godina), trudim se da im usadim bar neke zdrave navike. Majke se inače trude da pripreme zdrav ručak, da ostave doručak kada se djeca probude, ali ono što je generalno zanemareno je užina u školi. Djeca posežu za nezdravim pecivima ( koji su uglavnom od bijelog brašna i šećera), grickalicima i slatkišima.

Mi smo u našoj kući napravili dogovor da uveče spremimo zdravu užinu, spakujemo u đačke torbe a djeca na velikom odmoru u školi to pojedu umjesto krofni, čipsa i čokolode. Naravno, morali smo napraviti kompromis, pa se užina sastoji iz tri dijela, i to slani dio, voćka i mali slatkiš. 

Slani dio je najčešće integralni tost sa sirnim namazom i pečenicom. Druga varijanta je integralna tortilja za zelenom salatom, kukuruzom, pečenicom i pesto sosom). Uz to ponekad ubacimo šeri paradajz ili svježi krastavac.

Kad je u pitanju voće, najčešće pakujemo jabuku, mandarinu ili bananu, a uz to dodamo par lješnjaka (!lješnjaci se ne smiju dijeliti sa drugarima, to im strogo podvučem, jer neka djeca imaju alergije na orašaste plodove!)

Treći dio je neki slatkiš, najčešće je to vitanova (slatkiš sa sjemenkama), plazma, a jako zdrave i ukusne su kuglice koje same pravimo po ovom receptu : pakovanje svježih datula očistiti, samlljeti, te dodati jednu šolju mljevenog lješnjaka. Kada se formiraju kuglice, uvaljati ih opet u lješnjak. Ovo je preukusno!

Važno je djecu navikavati da piju mnogo vode. Kupite im fancy flašice  i neka ponesu vodu od kuće, a u školi dopune i stalno piju.

Foto; Željka Raković Gajić

Kada je riječ o pakovanju užine, kupili smo par posuda koje su podijeljene na 3 polja, te se sastojci ne prosipaju, jako su praktične i djeci zanimljive. Ovako spakovana užina, koja je uz to i raznovrsna, mnogo je bolji izbor od kupovne užine. 

Preporučujem mamama da uvedu ovo u svoju rutinu i obavezno neka spreme malo više jer će drugari željeti da probaju. 

IRENA IVETIĆ MIĆIĆ, vlasnica bloga Supermater, sjajno prikazuje životne situacije sa kojima se mnoge mame susreću. Kod nas je pisala o tome, jer njen Matej ima 15 mjeseci, šta je to što polako uvode u njegovu rutinu i koje su to navike koje on polako usvaja.

Foto; Privatna arhiva

Matej ima 15 mjeseci, polako stiče svoje prve navike i rutinu. Trudim se, zajedno sa suprugom, da ga, prije svega, navikavamo zdravim navikama u ishrani. Moderan način života za sobom često povlači da se hranimo instant proizvodima i na brzinu. Rekla bih da je šarenolika ishrana najispravnija. Trenutno sam, po preporuci nutricioniste, na mediteranskoj ishrani, pa je ona trenutno najzastupljenija u našoj kući.

Takođe, ono čemu težim jeste da ima uhodan ritam spavanja. Naravno da on ponekad bude narušen spoljnim faktorima, ali dosljednost je najvažnija. Naspavano dijete je srećno dijete, s kojim se lakše i ljepše komunicira, igra, uči. Ne tjeramo ni sebe ni njega na neki „vojni režim“, ali trudimo se da imamo uredan život, da šetamo, da smo u prirodi, da ima dodira sa životinjama i da voli svijet oko sebe.

VERA KLEPIĆ, autorka bloga Allora Vera, izdvojila je ljubav prema knjigama kao jednu od dobrih navika. U nastavku pročitajte na koji način je ona to primjenila na svoju kćerkicu Taru.

Foto; Privatna arhiva

Teško je pričati o zdravim navikama koje sam prenijela na svoju ćerku, imajući u vidu činjenicu da ona ima samo godinu i po, ali izdvojila bih ljubav prema knjigama kao našu veoma zdravu naviku. Možda knjige nisu prva asocijacija na zdrave navike, ali smatram da su veoma važan dio, ne samo odrastanja, već i cijelog načina života i razmišljanja. Osim što razvijaju maštu, knjige nam pomažu da učimo nove riječi, objasnimo pojave i situacije, ali i da se pripremimo za neka nova iskustva. Prije nego što je Tara krenula u vrtić, svaki dan smo čitale o tome kako druga djeca odlaze u vrtić, upoznavaju nove drugare, igraju se i slično. To nam je mnogo pomoglo da adaptacija protekne savršeno. Isti princip primjenjujemo na sve druge situacije.

Ostavite komentar..