ŽEN, Svemirko, “Čista krv” i “Život sa Idijotima” na 8. BL Art Festivalu

Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista (Unsa Geto) predstavilo je program 8. BL ART Festivala, koji će ove godine biti održan na dvije lokacije u Banjaluci – DKC Incelu i Art Klubu Prostor.

 

Osmi Banja Luka Art Festival – Bl-Art Festival donosi sadržaj koji će zadovoljiti različite ukuse publike. Vizuelni identitet festivala potpisuje Mirza Kurbegović.

Prvog dana festivala, 29. avgusta, publika će od 17 časova uživati u performansu “Čista krv” multimedijalne umjetnice Smirne Kulenović ( https://smi-smi.com/ ) koja će razbijati predrasude o javnom okupljanju tako što će nastupiti u javnom prostoru Banjaluke. Prvi dan festivala će obilježiti i izložba Kristofera Andrića pod nazivom “Tranzicija u Bosni Hercegovini” u Art klubu Prostor, a ovaj talentovani Mostarac se posljednjih 7 godina bavi socijalno angažovanom umjetnošću na temu vidljivosti i diskriminacije transrodnih osoba u BiH.

Posebna poslastica je rezervisana za petak od 20 časova u DKC Incel, a to je promocija knjige “Život s Idijotima” Nenada Marjanovića dr Frica. Prva autobiografska knjiga pulskog punk benda KUD „Idijoti“ pokriva period od 1985. do 2000. godine, a Fric u ovoj biografiji iznosi mnoštvo nepoznatih detalja o bendu. Moderator na promociji knjige je banjalučki muzičar i pravnik Dalibor Mrša. Muzički dio festivala će uljepšati audio-vizuelni projekat ŽEN (http://xzen.bandcamp.com/). Njihov debi “I onda je sve počelo” (2013) izdan je za queer feminističku etiketu Unrecords iz Beča (Austrija), te sljedećim albumima “Jantar” (2015) i “Sunčani ljudi” (2017) plasirale su se među najprodornije i najsvježije bendove šire regije. Drugi bend zadužen za posebnu atmosferu je eklektični sastav “Svemirko” (https://jasamsvemirko.bandcamp.com) predvođen Markom Vukovićem uz pomoć pratećeg sastava koji važi kao jedna od najinteresantnijih pojava savremene pop muzike Balkana.

NAPOMENA: Minimalna donacija za ulaz na koncertni program je 8 KM/BAM

Završnicu festivala u subotu od 21 čas upotpuniće Jelena Maksimović sa svojim filmom „Taurunum boy“ koji je inspirisan pričom o “opasnim momcima” iz Zemuna što provode svoje vrijeme na napuštenim mjestima, prave žurke, voze motore, sanjaju snove i maštaju o neuzvraćenim ljubavima. Naslov filma inspirisan je keltskim nazivom za Zemun (Taurunum), kao i navijačkom grupom iz Zemuna. Prikazan je u Parizu, Prizrenu, Torinu, Sarajevu i Beogradu. Muzički dio festivala će zatvoriti Bogdan i Forest People. Bogdan (https://soundcloud.com/bogdandubras) je vlasnik Parabola Records etikete i jedan od osnivača Proper Techno organizacije. U ovoj godini je debitovao na vinilu sa svojom trakom “After Us”. Forest People ( http://soundcloud.com/forest-people ) je alter ego mladog DJ-a i producenta iz BiH – Dragan Lakić, jedna od ključnih osoba u zemlji i svijetu kada je techno muzika u pitanju.

NAPOMENA: Minimalna donacija za ulaz na muziku je 5 KM/BAM

Osmi po redu festival BL Art kroz svoj program propituje probleme migracija/migranata, ekološke krize i mogućnosti javnog okupljanja. Partneri ovogodišnjeg festivala su Art Klub Prostor, „Magrel“, produkcijska kuća „SlovoFilm“, UAMPI „Bum“, Portal „Impuls“ i Žiža.

 

Ostavite komentar..