Travel blogger Vedrana Halič: Ginger hedonist je putokaz, način življenja života

Naš današnji sagovornik je blogerka Vedrana Halič. Student je na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ova mlada šarmantna dama slobodno vrijeme posvećuje svom blogu i instagram profilu @gingerhedonist. Kroz ovaj intervju ćemo se bolje upoznati sa našom dragom Vedranom i predstaviti njen veoma zanimljiv i divno osmišljen blog. Uživajte!

Koliko dugo se baviš ovim poslom I šta te je motivisalo da pokreneš blog?

Bloggingom se bavim već 3 godine. Vrijeme stvarno leti! Ginger hedonist je nastao prvenstveno iz moje ljubavi prema putovanjima, ali i arhitekturi. Isto tako, mnogi ljudi nemaju mogućnosti, vrijeme, novac, pa čak ni želju da dožive nešto novo – to nas dovodi do svrhe instagrama, da tim ljudima pružimo šansu da se, gledajući fotografije travel bloggera I čitajući njihove anegdote, bar na tren u svojoj glavi nađu na potpuno drugom mjestu! Travel bloggeri su vizuelni pripovjedači, i taj koncept mi se toliko dopao, da sam odlučila da se i ja okušam u njemu.

Zašto baš naziv Ginger hedonist?

Ginger hedonist je, u biti, vrlo neinspirativno ime kada se o njemu malo promisli. Ginger je zbog boje moje kose, a hedonist jer mi je od početka želja bila da stvorim  “experience” blog, koji neće biti jedan u moru ostalih, već putokaz, način življenja života “lifestyle”, uživanje u stvarima koje nam se nude i koje možemo sebi priuštiti uz malo truda i inspircije. Hedonizam ne mora uvijek biti luksuz. Može biti i piknik u rano proljeće, dok uz prve jagode slušate “Summer wine” ispod tek procvjetale trešnje.

Kako izgleda radni dan jednog blogera?

Prije svega bih da napomenem da blogging još uvijek nije moj posao već hobi, tako da mu ne posvećujem vremena koliko bih željela. Najaktivnija sam tokom putovanja i prvih dana povratka kući kada sortiram i obrađujem fotografije, smišljam postove, kreiram insta story-je, itd. Mogla bih reći da radim puno radno vrijeme kao bloger sve dane svog putovanja. Tada ustajem rano da izbjegnem gužve u centru grada i drugim turističkim atrakcijama, pravim detaljan plan kako bih iskoristila vrijeme koje imam do maksimuma i kasno idem spavati jer volim posmatrati grad noću.

Koje teme obrađuješ, o čemu voliš da pišeš i odakle crpiš inspiraciju?

Inspiraciju crpim iz raznih izvora, filmova, muzike, svog okruženja i na licu mjesta u gradovima koje posjećujem. Svaki od njih ima jedinstvenu atmosferu samo njima svojstvenu, kao otisak prsta, i ona umnogome određuje pravac mojih misli i oblikuje utisak o gradu. Volim pisati o muzejima I kulturnim atrakcijama. Istorija umjetnosti je jedna od mojih velikih ljubavi kao I arhitektura, pa uvijek nastojim da im posvetim posebnu pažnju.

Zašto si se odlučila da tvoj blog bude isključivo na engleskom jeziku?

Trenutno, moj blog je isključivo na engleskom jeziku jer je i moja publika iz područija gdje se većinski govori engleski jezik kao maternji ili kao drugi jezik. Isto tako, blogging je zastupljeniji i više se razvio u zemljama gdje je engleski jezik univerzalno sredstvo sporazumijevanja. Ali, u planu je svakako da na blogu uvedem opciju prevoda i na srpski jezik kako bih se približila čitaocima iz regiona.

Ko su tvoji pratioci i kakve su njihove reakcije na tvoj rad?

Sudeći po analitičkim alatima koje instagram nudi, moji pratioci uglavnom žive u zemljama Zapadne Evrope. Često me iznenade svojim interesovanjem za moj rad, grad ili zemlju koju posjećujem. Rado odgovaram na sva njihova pitanje i pomažem ukoliko oni sami planiraju da u skoroj budućnosti posjete isto mjesto. Ponosna sam kad prepoznam ljude koji me prate od samih početaka, jer je to znak koliko sam napredovala.

Po čemu se izdvajaš od drugih blogera u BiH?

Moram reći da se nikada nisam upoređivala ni sa kim u regionu i da sam baš zbog toga razvila svoj poseban stil fotografisanja i kreiranja sadržaja. Često blogeri i influenseri “kradu” umjesto da traže neke druge izvore inspiracije i zbog toga počinju ličiti jedni na druge.

Da li i na koji način može da se zarađuje od ovog posla?

Ne mogu vam na ovo pitanje odgovoriti iz prve ruke jer moj blog još uvijek nije dosegao nivo na kome bih ga mogla monetizovati i živjeti od tog profita, ali naravno da postoje blogeri u regionu i svijetu koji blog koriste kao primarni izvor novčanih primanja. Oni to uglavnom postižu kroz saradnju sa raznim brendovima i kompanijama, u zavisnosti koja je njihova sfera interesovanja, travel, fitness, lifestyle, fashion…

Koje blogere pratiš i da li nekoga posebno izdvajaš?

Pobožno pratim nekoliko travel profila koji mi uljepšaju svaki dan svojom estetikom, novim uzbudljivim mjestima, anegdotama i pričama sa svojih putovanja. Jedan od njih je profil @dametraveler koji osnažuje i promoviše fotografije žena putnika, a drugi je jedan optimistični i zabavni Rus @sergeysuxov čiji su insta story-ji moja dnevna doza energije i dobrog raspoloženja. Naravno, ima tu još mnoštvo sjajnih ljudi, npr. @katie.one,  @doyoutravel, @natalyosmann itd.

Reci nam svoje planove za 2019. godinu?

Planovi za ljeto su mi još uvijek neizvjesni. Planiram dužu posjetu SAD-u, a pri povratku, tmurni novembar ću zamijeniti Marokom, Tunisom ili nekom drugom afričkom zemljom sa orijentalnom atmosferom.

Ostavite komentar..