Šta možemo naučiti od Azijata?

Kroz istoriju provlači se činjenica da je Daleki istok ikona napretka, izuma i mašte. Osim što je kolijevka velikih tehnoloških izuma, stres koji svaki stanovnik doživljava, kanališe kroz gotovo savršenu svakodnevnu rutinu, neobične horor priče, tradiciju i knjige. Napravićemo paralelu sa balkanskim stanovništvom da bismo uočili greške koje stalno činimo, jer poštujemo tradiciju i učimo od starijih koji takođe griješe (po azijatskim učenjima):

 

 

Azijati gotovo da nemaju vremena za razmišljanje o prošlosti i budućnosti, njihove obaveze i stil života ne dopuštaju da im misli lutaju. Da bi olakšali svakodnevicu, stvaraju prethodno navedene, savršene rutine. Iz tih rutina proizilazi njega tijela, misli i moždanih vijuga. Od malih nogu naučeni su na disciplinu, red i rad, ali i na maštu i isticanje razlika. Manji postotak tjelesne masti im olakšava u biranju odjeće, pokretljivosti, prilagođavanju fizičkim izazovima, te samim tim im je potrebno manje vremena u obavljanju obaveza u odnosu na bilo kojeg Balkanca. Brzo prilagođavanje na neočekivane situacije čini ih mnogo snalažljivijim i bistrijim. Roboti, duhovnost, alternativna medicina, konekcija sa prirodom, minimalizam, pojednostavljena zdrava ishrana, izrazita fizička aktivnost, strog i opšti prosvjetni sistem i umjetnost samo su neke od „izuma“ koji su pojednostavili pojedincu u Aziji školski i radni dan. Čini mi se da nema potrebe da pišem šta se među Balkancima dešava, samo ću reći: puka suprotnost. Nažalost, naš mentalitet još nije prihvatio novine u zastarjeli način života. Međutim, i ti si dio te priče, pa budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu (čitaj: Balkanu). Pa da počnemo:

Minimalizam kao stil života

Da li si nekad vidio/la Azijata koji nema sve pri ruci, koji nije savršeno spreman na sve što se može desiti? Ja nisam. Ali kako uspijevaju sve da drže pod kontrolom uprkos 10+ časova radnog vremena i dodatnih obaveza (kad izračunamo, njihov dan traje 124 časa)? Ključ je MINIMALIZAM. Marie Kondo, Japanka koja je izdala 4 knjige o pospremanju kuće, pojednostavljenog načina života i zahvalnosti za sve materijalno što posjedujemo priča o minimalizmu kao stilu koji uvodi ne samo fizički mir već i emotivnu konekciju koju ostvaruješ sa stvarima koje su ti potrebne, a nema ih mnogo. Ostavljam link koji će te uvesti u njene metode: https://youtu.be/w1-HMMX_NR8. Ali da li si znao/la kako uopšte početi sa takvim stilom življenja i kako da ti se to ukorijeni? Uskoro i o tome pišem.

Predanost radnji koju obavljaju

Kao što sam rekla, nemaju vremena ni da misle, a kamoli da troše svoje vrijeme ni u šta. Njihovo je vrijeme u bukvalnom smislu zlato. Plaćeni su za dodatni rad, za vrijeme koje su mogli da ulože u svoju porodicu, ali su ga iskoristili da bi potpomogli neku kompaniju, samim tim i državu. Nisam rekla da je to nešto što treba da preuzmemo, to je već neka dalja krajnost. Međutim, fokusiranost i istrajnost u svakom trenutku je ono što ih čine pametnim Azijatom. U filmovima oni su ključ operacije, pametni dio tima, najopasniji mafijaši, najbrži radnici i sportisti, sveznalice i bliski rod sa tehnologijom. Taj epitet nije sa neba pao. Kao što sam rekla, predanost i odanost.

Građenje stabilne jutarnje i noćne rutine

Motivacioni govornici, psiholozi, doktori i treneri stalno pričaju o rutinama. Da li su one zaista toliko važne koliko se predstavljaju? APSOLUTNO DA! Onog trenutka kada uđeš u rutinu: rasporeda ishrane, treninga, spvanja, posla, škole, čitanja postepeno si uveo/la svoj metabolizam i um u neku kontinuiranu radnju koja čini da tvoje biće ima raspored i koji ne može biti narušen nekim izuzecima. Pošto sam ovaj članak posvetila masi koja želi da se osjeća najbolje u svojoj koži, hoću da pričam i o opipljivim karikama rutine.

Kako japanski psiholozi i doktori tvrde, jutarnja rutina zdravog čovjeka treba ovako da izgleda:

 • Ustajanje barem sat vremena ranije prije početka dana
 • Obavezna jutarnja gimnastika (joga/rastezanje)
 • Uvođenje mozga u dan laganim intelektualnim radnjama (čitanje, meditacija, izgovaranje pozitivnih afirmacija…)
 • Doručak prije kafe!
 • Higijenska rutina

Stvari koje bi mogla izbjegavati ujutru su sljedeće: tuširanje, spremanje stvari i outfit-a tik pred posao/školu, korištenje elektronskih uređaja (mejlovi i četovi mogu da sačekaju uvijek), učenje ili bilo kakvo pretjerano naprezanje mozga.

Nakon što si ispoštovao/la jutarnju rutinu, slijedi večernja. Između jutarnje i večernje rutine se dešava tvoj dan. Potrudi se da ne ostavljaš obaveze za vrijeme koje je previđeno za ove rutine, jer može dati kontra efekat (prisiljenost na te rutine). Kako kažu: „Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra.“. Večernju rutinu mogu da razvežem na tri članka, jer ima mnogo korisnih kombinacija, ali pisaću o japanskoj i američkoj koja mene učini ponosnom naveče i srećnom ujutru:

 • Raspakivanje svih torbi, pospremanje stana i mjesta za odmor
 • Večera (do 20 časova)
 • Gašenje elektronskih uređaja 3 sata prije spavanja
 • Dubinsko čišćenje lica (piling, maska, masaža) i kupanje
 • Čitanje i planiranje sljedećeg dana
 • Provjetravanje sobe i paljenje mirisnih štapića/svijeća ili posipanje lavandinog ulja po posteljini.

Probaj ove rutine, na osnovu nje izgradi svoju i javi nam utiske!

Predanost znanju i izlasku iz zone komfora

Pod zonom komfora mislila sam na ustaljenost u čitanju/izučavanju istog ili sličnog štiva za koje si sigurna da je tvoje polje. Nikad nije rano ili kasno za učenje novih vještina, jezika i nauka. Azijati, iako su pretrpani obavezama, uvijek imaju vremena za duhovno uzdizanje i za potragu svoje svrhe i učenje svoje djece istim. Koliko god godina da imaš, vrijeme je da pokreneš svoje vijuge i pobjegneš iz rutine KOJA TE NE UNAPRjEĐUJE. Upiši se na kurs kuvanja, jezika, fotografije, slikanja, marketinga,… Prijavi se na edukacje koje nudi tvoj grad ili okolina. Njuškaj po neispitanim restoranima i kafićima po gradu, pročitaj knjigu i pogledaj film drugog žanra, slušaj motivacione govore dok se šminkaš, skini podcast aplikaciju (da vrijeme dok se voziš ka školi/poslu ili na pauzi potrošiš korisno). Svaki trenutak iskoristi da naučiš nešto korisno.

Ja volim prije svake učinjene radnje da se upitam: Šta bi jedna Azijatkinja uradila? Pokušaj i ti, pa nam javi kako je ovaj vodič uticao na tebe i da li smo uspjeli da probudimo azijatsku stranu tebe.

 

 

za Elem: NEVENA ZELENIKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar..