Speleologija: Tajanstveni svijet podzemlja

Ako vas interesuje šta krije tajanstveni svijet podzemlja, ako volite da boravite u prirodi i želite da steknete praktična iskustva, upoznate zanimljive ljude i naučite nešto novo, onda je speleologija idealan sport za vas.

Speleologija je naučno-sportska disciplina koja se bavi istraživanjem morfologije nastanka i razvoja jama i pećina. Primarni cilj speleološkog istraživanja je izrada topografskog nacrta, na osnovu mjerenja dimenzija, i pružanja pećinskih kanala, kao i dokumentovanje zapaženih geoloških, morfoloških, hidroloških i drugih svojstava.

Omladinska pećina; plan
Omladinska pećina; profil

Speleološki objekti se istražuju spuštanjem u iste. Silasci se izvode posebnim tehnikama, uz određeni fizički napor, zbog savladavanja mnogih prepreka u speleološkim objektima, kao i prepreka na putu do istih. Pored fizičkog napora i psihofizičke spremnosti, potrebno je poznavati tehnike opremanja, to jest,  postavljanja užeta u vertikalnim dijelovima objekata i tehnike kretanja po užetu.

Fotografije pećine Kuk, autor; Željko Rogić

Speleologija može biti zanimljiva za svakog ko voli planinarenje, alpinizam, sportsko penjanje i boravljenje u prirodi. Speleološko društvo “Ponir” krajem mjeseca februara organizuje kurs speleologije za početnike, tokom kojeg će polaznici savladati praktične vještine kretanja po speleološkom objektu, penjanja i spuštanja po užetu. Polaznici će na predavanjima učiti o osnovama speleologije, sve  o specijalističkoj opremi koja se koristi u speleologiji, orijentaciji u prirodi, topografiji, topografskom snimanju speleoloških objekata, opasnostima u speleologiji, kao i prvoj pomoći i spašavanju. Kurs počinje 27.2.2019. godine.

Svi zainteresovani koji žele da se bave speleologijom, mogu se informisati na Facebook stranici Speleološkog društva “Ponir” Banja Luka, putem  telefona: +38765478372, ili preko  e-mail-a: ponir.bl@gmail.com.

Ostavite komentar..