Saputnici priredili književno veče: Poezija, iskra tajinstvena

Književno veče “Poezija, iskra tajinstvena” koje su priredili članovi Poetskog teatra Saputnici održano je u srijedu na banjalučkom Filološkom fakultetu. Ovim događajem neformalna, pjesnička družina obnavlja svoj rad, najavljuje buduće aktivnosti i učestvuje u bogatom programu obilježavanja Dana fakulteta. 

Sinergija između ljudskog i božanskog ostvarena je u pjesništvu, a svjetlost i svetost pjesničkog zanata ne pomućuju ni najgore oluje zlih vremena. Poezija traži da se govori naizust jer tako najbolje dopire do najtananijih dijelova ljudske duše. Stoga su svoje omiljene pjesnike oživjeli kroz nesvakidašnje recitacije studenti srbistike i rusistike: Bojana Vučen, Jovanka Božović, Dijana Spasojević, Anđela Pejić, Lazar Tica, Silvana Miljić, Bojan Kuridža i Milka Savić, uz mentorstvo profesora.

Ah, divna poezija, iskra tajinstvena, zapisao je velikan Petar Petrović Njegoš u pismu koje je pred smrt poslao svom prijatelju L.A. Franklu, austrijskom pjesniku i novinaru. Naslov književne večeri po kome je poezija “iskra tajinstvena”, inspirisan je upravo tim pismom.

Njegoš u tom pismu poeziju naziva “iskrom tajinstvenom”, a pjesnika smatra onim koji je u stanju da “iz blatne zemlje klicu nebesnoga tvori”. Smisao i suština poezije može se pročitati iz tih njegovih redova, odnosno iz cjelokupnog njegovog djela. Naš izbor stihova i misli o poeziji usmjerio se i ka drugim, savremenijim književnicima, ali svi su oni na tom istom tragu. Poezija je, poslužimo se riječima Stevana Raičkovića, “u samom vrhu velikog stabla umetnosti”, a umjetnost pak, kako kaže Andrić, “ne kvari i ne razmekšava čoveka nego ga oplemenjuje i uzdiže i čini suptilnijim i jačim u životnoj borbi. Bez nje život može da postane nepotpun, štur i ubog, a sa njom je, kako kaže jedna ličnost kod Turgenjeva, i dobro lepše i zlo lakše”. Ovo su samo neke od ideja i poruka koje smo željeli prenijeti publici, kazala je Andreja Marić ispred Poetskog teatra Saputnici.

This slideshow requires JavaScript.

U ljepoti književnih večeri koje su priređivali Saputnici, publika je imala priliku više puta uživati. Od svog osnivanja 2014. godine pa do ove godine, nastupali su tri puta i za svako književno veče ih je motivisao neko od najznačajnijih srpskih pisaca (“Jedan četvrtak kod Isidore”, “Građa za jednu tužnu pesmu”, “Poetske note Miloša Crnjanskog”). Iako su se generacije studenata i članovi smjenjivali tokom godina, ostali su prijatelji i Saputnici, a družina simbolično nosi naziv prema prvoj knjizi Isidore Sekulić.

 Inspiracija za osnivanje ove neformalne grupe studenata koji bi izvan okvira nastavnih planova i programa, te redovnih i obaveznih predmeta, njegovali ljubav prema književnosti, došla je prirodno. Poezija jednostavno sama po sebi traži da se čita, glasno i javno, mi smo samo slijedili taj trag. Ujedno, slične aktivnosti obilježile su svojevremeno i moje studentske dane, te znam da su to uspomene koje ostaju u najljepšem sjećanju. Stoga sam podstakla sadašnje studente da odvoje vrijeme za ovakve sadržaje i ispostavilo se da je to bilo nešto što im je nedostajalo. Mislim da svima najviše znači upravo to što su svi članovi, zahvaljujući književnosti, stekli neka nova prijateljstva i nova iskustvaispričala je sagovornica.

Nove sadržaje Saputnici spremaju za jesen, a planiraju da uključe i dramske i muzičke elemente u izvedbu, te da još više poboljšaju njegovanje “poetskog teatra”. Jedno poetsko veče biće održano u novembru, u okviru programa koji Katedra za srbistiku Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, a u saradnji s drugim institucijama, planira povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Novi članovi su uvijek dobrodošli, a mogu da nam se pridruže svi studenti Filološkog fakulteta, bivši ili sadašnji. Jedini uslov je da vole književnost. Voljeli bismo da nam se pridruže i studenti koji se bave muzikom ili glumom, jer znamo da među filolozima ima i takvih. Za svaki talenat naći ćemo mjesto u našim planovima, a zauzvrat obećavamo kvalitetno provedeno vrijeme i mnogo radosti, naglasila je Marićeva.

 

FOTO: Nataša Lazukić

 

 

 

 

Ostavite komentar..