Razgovori o umjetnosti u Cafe YOKO

Skriveni, tajanstveni, lijepo uređeni Cafe YOKO  često je utočište mladih umjetnika, organizator književnih večeri, razgovora o umjetnosti, ali i mjesto gdje kreativci mogu da izlože i prikažu svoje radove. Jedna od prethodnih večeri u ovom kafeu  bila je posvećena razgovoru sa Žanom Vukičević, istoričarkom umjetnosti i kustoskinjom. Govorilo se o umjetnosti, o misterioznom zanimanju kustosa bez kojeg bi jako teško bilo zamisliti rad muzeja. Žana Vukičević upoznala je sve prisutne sa svojim poslom kustosa, sa likovnom scenom i kritikom. Zahvaljujući Cafe YOKO na organizaciji razgovora sa Žanom Vukičević imali smo priliku da zavirimo u svijet savremene umjetnosti.

Izvor: Cafe YOKO

Žana Vukičević je diplomirala Istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2009. godine. Zaposlena je kao viša kustoskinja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje vodi Odjeljenje zbirki. Pored bavljenja muzejskim fondusom i depoom, osmišljava i koordiniše izložbene projekte koji se tiču moderne istorije umjetnosti i savremene umjetničke prakse.

Foto: Cafe YOKO

Žana Vukičević kaže da su kustosi prije svega čuvari umjetnosti. Sama riječ kustos potiče iz latinskog jezika što znači čuvar, zaštitnik. Istakla je da u našem gradu, ali i u regionu, nažalost nema mnogo istoričara umjetnosti. Privukla ju je moderna umjetnost, ona koja je bliska našem savremenom dobu i stoga se usmjeravala u tom pravcu. Žana Vukičević je dodala da u našoj sredini šta god da radimo na kreativnom planu uvijek postoji kočnica u političkom i društevnom smislu. Istakla je da je stanje na našoj kulturnoj sceni takvo da nemamo privatnih galerija, te da nemamo slobodu na tržištu koja bi podrazumijevala mjesto za sve. Kaže da najbolje izložbe nastaju iz zajedničke saradnje kustosa i umjetnika.

Foto: Cafe YOKO

Saznali smo da je veoma važno da se kulturno nasljeđe postavi u odgovarajući kontekst kako bi se što bolje približilo publici. Savremenost podrazumijeva svijest o kontekstu i vremenu u kojem živimo, poziciranje problemskih tačaka. Kustoskinja je kazala da se  u Bosni i Hercegovini polako gubi tematika dešavanja od prije dvadeset godina. Dolaze mladi umjetnici koji su usmjereni na tranzicijski period, aktuelnu društvenu i političku scenu, sadašnji trenutak i korištenje savremenih medija, odnosno društvenih mreža. Mi nismo zaostala sredina po pitanju kapaciteta. Umjetnost na našem prostoru uspijeva da se odmakne od starih tema, naši umjetnici dosta putuju i obrazuju se, zaključila je Žana Vukičević. Prisutni su bili veoma zaintersovani za temu, učestvovali su u razgovoru, postavljali interesantna pitanja tako da je u Cafe YOKO vladala prijatna, živa atmosfera. Nadamo se da će ovakvih razgovora biti još.  Kako je to izgledalo pogledajte na fotografijama.

Foto: Cafe YOKO

Ostavite komentar..