Putovanje kroz sjećanja, srce i dušu Italije uz izložbu “Italija. (Ne) vidljive priče”

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Italijanska ambasada u BiH večeras su otvarili izložbu “Italija. (Ne) vidljive priče”.

Izložba “Italija. (Ne) vidljive priče” kustosa Mikol Di Verolija (Micol Di Veroli) i Dominik Lore (Dominique Lora) predstaviće radove 15 savremenih italijanskih umjetnika, koji će kroz 4 cjeline putem odgovarajućeg medija predstaviti dio italijanske nematerijalne kulturne baštine.

Izložba je zamišljena kao multi-senzorno putovanje u srce i dušu Italije i bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasljeđa ove zemlje i srž onoga što nazivamo italijanstvo, najavili su iz Muzeja.

Umjetnici su pratili “Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine”, koja je ratifikovana u Italiji 2007. godine, a predviđa niz postupaka za identifikaciju, zaštitu i promociju nematerijalne kulturne baštine koja nije ograničena samo na spomenike već i tradiciju ili žive izraze naslijeđene od predaka, predmete, rituale, zanate, prakse, svečane događaje.

Njima je u takvom kontekstu prirode i raznolikosti nematerijalne baštine Italije ona poslužila kao izvor kreativnog istraživanja i kao osnov ove izložbe.

“Italija. (Ne) vidljive priče” pripovijeda o skrivenim pričama i bilješkama i predstavlja nezapisana sjećanja koja nematerijalnu baštinu tumače kao put do kulture, korpus znanja i vještina i, konačno, kao izražajnu raznolikost koja na pojedinačnom, regionalnom, ali i nacionalnom nivou sačinjava svojevrstan mozaik onoga što mi doživljavamo italijanskim, saopštili su iz Muzeja.

Projekat se razvija kroz višezvučne vizuelne i audio efekte koji variraju od čuvenih procesija, pa sve do dokumentaraca koji su vezani za italijansku tradicionalnu kuhinju i muziku, a sve to navodi posmatrača da se u potpunosti “preda” posmatranju izložbe.

Učesnici projekta su: Tommaso Cascella, Gaia Scaramella, Flavio Favelli, Dario Ghibaudo, Silvia Giambrone, Maria Lai, Francesco Lauretta, Davide Monaldi, Luana Perilli, Roxy in the box, Marinella Senatore, Angelo Marinelli, Giuseppe Stampone, Sergio Tumminello, Zaelia Bishop.

Ovaj izložbeni projekat koji će u okviru evropske turneje banjalučka publika imati priliku da pogleda do 18. oktobra, organizuje Glokal projekt (Glocal Project Consalting) u saradnji sa Centralnim institutom za demoetnoanropologiju i Muzej civilizacija iz Rima, a promoviše UNESKO (UNESCO) i Italijanska ambasada u BiH.

Ostavite komentar..