Piccola caffetteria: Za sve ljubitelje dobre kafe

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Ispijanje kafe za mnoge predstavlja užitak koji se ne može ni sa čim porediti. Ako ste ljubitelj dobre i kvalitetne kafe, onda je Piccola caffetteria idealno mjesto za vas. Piccola caffetteria je skriveno mjesto koje se nalazi u ulici Pave Radana 2 u Banjaluci. Odiše romantikom i donosi duh Italije u naš grad. Pruža osjećaj opuštanja, vrhunske ponude kafe, interesantnog enterijera i eksterijera i nosi epitet najmanja kafeterija ikada.

Idejni tvorci ovog divnog mjesta su Svetlana i Miloš Vujaković, stomatolozi po zanimanju, i njihovi prijatelji Miloš i Neda, arhitekte. Svetlana i Miloš doselili su se iz Beograda u Banjaluku i otvorili stomatološku ordinaciju. Jednog dana prolazeći pored prostora koji se izdaje  poželjeli su da imaju nešto svoje. Sve je počelo od ideje kafe, pošto smo Miloš i ja veliki zaljubljenici u kafu. U Beogradu je veliki dijapazon kafa, mesta za kafu, a ovde nam se nekako činilo da toga nema, ili nam se prosto nije dopalo, otkriva Svetlana. Sve je nastalo iz entuzijazma i želje da naprave nešto zanimljivo. Za njih je  to, prije svega, hobi, a ne posao. Shvatili su da sami ne mogu da naprave kafu, pa je Svetlana išla na edukaciju u Beograd, gdje je, kako kaže, otkrila totalno novi svijet, a kafa joj je postala još fascinantnija.

Mi smo to negde zamislili entuzijastično (to nije reč), kroz šalu govori Svetlana, U suštini, moja prvenstvena ideja je bila da ljudi međusobno razgovaraju, jer, gleneralno, lokali u Beogradu u kojima pijemo kafu tako funkcionišu. Moja čežnjiva ideja je bila da to tako bude i ovde, međutim, nije. Možda nekad u perspektivi, ali vidim da ovde ljudi više vole da sednu sami i da između sebe čavrljaju”.

Obrada kafe jednaka je obradi grožđa za vino. Zrno kafe prolazi obradu sličnu grožđu. Postoje različiti načini kako se i kada bere. Odabrana zrna kafe se peku, zatim, melju i vakumiraju. Tek tada kafa je spremna za konzumaciju. Piccola caffetteria koristi java kafu, koja jedina kod nas ima 100% arabiku. Njihove kafe bazirane su na espressu. U ponudi možete naći espresso, koji može biti skraćen (ristretto), produžen (lungo) ili poprilično produžen (americano). Varijante hladnih kafa na bazi espressa bez mlijeka su ladni amerikanac (hladan espresso produžen sa vodom i ledom) i pijani amerikanac (ladan amerikanac+grappa). Kafe sa mlijekom su macchiatocappuccino, caffe latte mocha (sa organskim sirovim kakaom) koje imaju i svoje hladne varijante. Ukoliko nemate vremena da sjednete, tu je i kafa za ponijeti. Pored kafa, u ponudi su i domaći ledeni čaj i kraft piva.

View this post on Instagram

💛💛💛💛

A post shared by Piccola caffetteria (@piccolacaffetteria.bl) on

Vlasnici Piccole najavljuju da će od proljeća i na ljeto biti aktivniji sa dešavanjima. Kupili su gramofon na kome će puštati ploče. Organizovaće i aukciju fotografija u dobrotvorne svrhe, zatim, nedeljna druženja za djecu, na kojima će djeca crtati, družiti se i slušati dječje ploče, zatim, akustične svirke, pripreme/zagrijavanja za izlazak. Aiba centar   pravio je proslavu diploma u ovoj kafeteriji, a light motive događaja bio je aperol spritz. Nadaju se da će biti još takvih dešavanja i otvoreni su za te stvari. Novina koju su uveli jeste da su se pretplatili na časops Talas , koji će im redovno stizati.

Na svoje zaposlene (Đorđa, Brankicu i Miloša) gledaju kao na prijatelje. Ono što ovu kafeteriju izdvaja od drugih je, prije svega, kvalitetna kafa. „Mi se razlikujemo od drugih kafeterija po tome što mnogo brinemo o kafi. Apsolutno smo bazirani na kafu, iako imamo drugih stvari u ponudi. Mi to stvarno radimo s ljubavlju i iz srca. Utkali smo sebe u ovaj prostor. Mi ovde dolazimo da pijemo kafu sa našim prijateljima. Uživamo u ovom prostoru, jer nama ovo nije pusti biznis, više je ljubav.

Ostavite komentar..