Nevid teatar priprema predstavu “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”

U Nevid teatru počele su probe za novu predstavu “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, koja se implementira u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru” kako bi se promovisala društvena kohezija i raznolikost u BiH. Premijera je planirana za 7. jul. 

Predstava govori o princezi Zlatki iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja. Na osnovu glavnog motiva u predstavi, motiva boja, koji je preuzet iz dramskog teksta “Blago ispod krova” Sare Velage, poigraćemo se predrasudama u BiH i prikazaćemo djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima, bogatiji i sadržajniji svijet. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta “Gdje se sakrila ljepota?” Milice Malešević, a motiv većine gradova koji će biti prikazani kao dio kraljevstva preuzeti su iz dramskog teksta Nedima Puriša, rekao je Marko Dukić, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra.

Premijera predstave “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u kojoj će djeca kroz igru i interakciju učiti o kulturnim raznolikostima u BiH i univerzalnim ljudskim vrijednostima biće izvedena u Pozorištu lutaka Mostar 7. jula 2019. godine, a predstava će još biti izvedena u Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjoj Luci u periodu od 7. do 24. jula.

Režiju i koreografiju u predstavi potpisuje Marko Dukić koji će se pojaviti u više uloga zajedno sa glumcem Nevid teatra Dejanom Andrićem. Uloga princeze Zlatke povjerena je mladoj glumici Maji Vujanović. Kostimografkinje u predstavi su Maja Mirković, dvostruka dobitnica Sterijine nagrade za kostim i Biljana Tegeltija Bojanić, ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolju kostimografiju “Joakim Vujić” u paru sa Majom Mirković. Tehničku podršku pružaju Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio “City Jazz”.

Planirani dio projekta čine i dramske radionice u kojima će djeca učiti o prirodnom i životinjskom svijetu BiH koristeći osnovne dramske tehnike, kao i predavanje u kojem će biti riječi o uticaju interakcije u obrazovanju djece. Nevid teatar će izdati i distribuirati brošuru “Obrazovanje kroz igru”, koja će predstavljati metodologiju rada sa djecom.

“Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: “Dijalog za budućnost”: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH, a sufinansiran je od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS.

 

Ostavite komentar..