Najavljene predstave Međunarodnog festivala mladog glumca: Najbolje tek dolazi

Međunarodni festival monodrame mladog glumca po svom kvalitetu i značaju predstavlja jedinstvenu priliku da se mladi glumci predstave široj pozorišnoj publici odvažno, smjelo, sa puno energije i posvećenosti. Dio je pratećeg programa 22. Teatar Festa “Petar Kočić” u NPRS. 

Kako reče Nikolaj Gogolj “Mladost je srećna, jer za nju postoji budućnost”, pa tako je proizašao i ovogodišnji slogan festivala da najbolje tek dolazi.

Iako monodrama glumcu nudi mogućnost interpretacije više likova koje svojom igrom stvara pojedinac-scenski usamljenik, predstave koje su izabrane u takmičarski program ovogodišnjeg Festivala monodrame mladog glumca govore o usamljenim junacima, njihovim životnim pričama, razmišljanjima, strahovima, iskušenjima, borbi ili, jednostavno rečeno, životu.

“Ponekad provokativni, ali uvijek posvećeni onome što rade, sa puno vjere da pozorište može da promijeni svijet, mladi glumci hrabro ulaze u najtežu i najnepopularniju pozorišnu formu – monodramu. Bez pomoći partnera, često i bez ikakvog dekora, poput gladijatora, oni stupaju na scenu – arenu i započinju svoju borbu sa zamišljenim protivnicima pred očima gledalaca”, kazala je dr Ljiljana Čekić, selektor.

Kroz njihov umjetnički izraz provlače se savremene socijalne teme koje predstavljaju integralni i neraskidivi dio sociološko-ideološkog miljea u kome su nastale i iz koga se prelijevaju u drugačije, a ipak iste sredine.

“Nadahnuće za svoje monodrame, duboke intimne ispovijesti, mladi umjetnici pronalazili su u biografijama slavnih ličnosti, ali i u životima antiheroja rođenih u piščevoj imaginaciji. Dosljedni u svojoj vehementnosti i artikulisanosti i onda kada posumnjamo u njihovu spoznaju dubine tematike kojom se bave, uspijevali su ponekad intuitivno, a ponekad duboko promišljajući na zadanu temu da pronađu svoj autentičan scenski izraz, kao i odgovore na pitanja zašto i kako”, rekla je Čekićeva.

U selekciju 3. Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca uvrštene su sljedeće predstave:

1. Pometnja pitomca Terlesa Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića i režiji Zorana Rakočevića, ATAK Podgorica, igra Marko Todorović

2. Nisam bila ovde Nede Gojković, u režiji Mine Ćirić, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, igra Tatjana Dimitrijević

3. Ja Isadora, autorski projekat Kristine Šikanić, Akademija umjetnosti, Banja Luka, igra Kristina Šikanić 

4. Robijaš Ahmeta Muratbegovića, dramatizacija i režija Munib Milinkić, Zenica, igra Adem Smailhodžić 

5. Pesnik za pesnika Momčila Nastasijevića, NASTeatar, Gornji Milanovac, igra Ivan Perković

6. Ima neka tajna veza Duška Trifunovića i Ivana Dimića, Akademija umjetnosti, Banja Luka, igra Milan Dimić 

“Biti spreman, to je sve”, reče prije gotovo pola milenijuma najznačajniji junak najvećeg dramskog pisca svih vremena. Ali, kako znati da li je čovjek spreman i kako to spreman treba da izgleda u očima gledaoca? Jedini način je zaigrati, a odgovor će se roditi sam.

U programu 22. Teatar festa “Petar Kočić”  ćete uživati od 1. do 8. juna.

 

 

 

Ostavite komentar..