Magija Perasta: Proljeće u Boki kotorskoj

Kažu da je Boka kruna Crne Gore, a Perast njen najljepši safir. Ovom pričom vodimo vas do prelijepe i neustrašive Boke kotorske i otkrivamo vam čari drevnog Perasta. Jutrom u Perastu ostajemo očarani  nestvarnim prelivima boja mora koje je okruženo velikim, sivim planinama. Prvi sunčevi zraci padaju na površinu mora  mijenjajući boju vode od svijetloružičaste do zlatnožute. Perast, čudesni mali grad koji prosto plijeni svojom ljepotom i arhitekturom, posjeduje i sjajna mjesta na kojima se možete  prepustiti uživanju. Jedna noć pod zvijezdama Perasta za Njegoša je bila skuplja od vijeka. Mlada žena živjela je blizu kuće u kojoj je Njegoš odsjedao pa se njen pogled tih dana često susretao sa vladičinim. Ne zna se kako se ta djevojka zvala, ali se njen lik može sastaviti iz zapisa koje je vladika ostavio u svojim djelima. Iz te tajanstvene priče nastala je Njegoševa pjesma “Noć skuplja vijeka”. Bokokotorski zaliv se ubraja u red 28 najljepših svjetskih zaliva u šta se možemo uvjeriti  kada pogledamo pejzaže Boke koji sa sobom nose miris Jadrana.

Ovaj idilični grad može se pohvaliti bogatom pomorskom prošlošću i nizovima baroknih palata. Kažu da i danas postoji običaj da žene iz Perasta pozdravlaju svaki brod koji uplovi u zaliv, tako što na svoje prozore istaknu bijele čaršafe.  Priroda je ovom gradu dala neopisivu ljepotu koja je ukrašena posebnom arhitekturom. Perastom se pruža jedna ulica uz samo more. Šetajući tom ulicom primjetićemo niz stepeništa koja nas vode do kamenih kuća čija nas dvorišta, puna cvijeća, mame svojom tajanstvenošću i dahom starog vremena.

Nakon razgledanja arhitektonskih i istorijskih znamenitosti možete se odmoriti u nekom od restorana na samoj obali uz pogled na more.  Dah Jadrana osjeća se na svakom koraku a posebno u ribarskim mrežama, školjkama i drugim morskim simbolima koji ukrašavaju peraštanske restorane. Ipak najljepši izlazak sunca, uz miris mora i prvu kafu, dočekajte u restoranu simboličnog naziva Verige. Simboličan naziv kafića svakako je povezan sa mjestom Verige koje je u davnoj prošlosti predstavljalo granicu kojom su se peraštani branili od napada. Lanci su dugo bili štit Perasta, a kada su sklonjeni mjesto je po njima dobilo ime Verige.

Izvor : Verige65

Mjesto koje nosi posebnu energiju i ritam, sofisticiran i elegantan restoran i bar Verige savršen je spoj prirode i modernog načina života. Smješten je u najužem dijelu Bokokotorskog zaliva odakle se pruža pogled na bajkoviti grad Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa. Miris mediteranske hrane i morskih specijaliteta prosto omamuljuje.

 

Odličan izbor za traženje inspiracije za bilo koju vrstu umjetnosti. Hujanje vjetra kao da upozorava na sve tajne ovog čudesnog gradića i mami nas da krenemo u istraživanje.

Izvor: Verige65

Koračajući Perastom imamo osjećaj da nas svuda prate peraštanske istorijske legende. Smatra se da je Perast dobio ime po ilirskom plemenu Pirust koje je nekad boravilo na ovom prostoru.  Šetajući, ovim gradom mozaikom, uočavamo mnoštvo skladno uklopljenih baroknih palata izuzetne ljepote, crkava i kamenih kuća čija dvorišta potvrđuju priču o Perastu gradu romantike i legendi. Prastara stepeništa vode nas  do baroknih građevina. Predstavnik baroka je crkva Svetog Nikole sa zvonikom visokim 55. metara. Zdanje je građeno korčulanskim kamenom, sa dva bogato profilisana portala ukrašena detaljima kasne renesanse. Zvonik se ubraja među najljepše barokne zvonike na istočnoj obali Jadranskog mora. U palati Bujović danas je gradski Muzej koji svjedoči o sjaju perioda i ljudi koji su se smjenjivali u Perastu.

Perast gleda na dva prelijepa ostrva, dragulje Boke kotorske. Ostrvo Gospe od Škrpjela stoji kao vječni čuvar legendi i ljubavnih tajni. Kada koračamo ostrvom kao da zakoračimo u neko davno vrijeme. Mistika, tajanstvenost i romantika vladaju njime. Ono je nastalo nabacivanjem kamena i potapanjem brodova na podvodnu stijenu. Peraštani su odlučili da na tom mjestu izgrade crkvu jer su, legenda otkirva, mornari tu ugledali ikonu sa likom Bogorodice još davne 1452. godine. Unutrašnjost crkve oslikao je čuveni barokni slikar Tripo Kokolja. Osim njegovih fresaka crkvu krasi i 2000 srebrnih pločica koje su darovali pomorci svojoj zaštitnici.

U samom srcu Boke, blizu  najužeg dijela zaliva Veriga, stoji ostrvo ukrašeno čempresima. To je ostrvo Svetog Đorđa koje je vijekovima bilo sjedište kotorske biskupije. Na njemu je crkva i groblje starih porodica iz Perasta. Zbog svog položaja ostrvo je bilo štit Perasta i Risna od napada s mora. U prošlim vijekovima ovo ostrvo koristili su Mlečani, Francuzi i Austrijanci kao vojnu tvrđavu. Otuda dolazi raznovrsnost koja se ogleda u arhitekturi i kulturi Perasta.

Nepreostaje nam ništa drugo do da se prepustimo čarima i magiji Perasta.

Ostavite komentar..