Dveri Rima

Svako, prije ili kasnije, dođe u Rim

Rim, grad svjetlosti, stari grad ,grad na sedam brežuljaka zaista oduševljava. Ukoliko želite da uživate u kulturno-istorijskim znamenitostima, drevnoj arhitekturi, italijanskoj kuhinji, noćnom životu i mnogo čemu zanimljivom, Rim je grad koji svakako trebate posjetiti. Kažu da je Rim naljepši dok njime vladaju boje jeseni, pa stoga  posjetu  vječnom gradu  isplanirajte upravo tada.

 

Piti jednu od italijanskih kafa i posmatrati drevni Koloseum iskustvo je koje se pamti. On naprosto ostavlja bez daha. Sjediš i razmišljaš Ništa mi više ne treba. Od trenutka kada je nastao kao Flavijevski Amfiteatar postao je simbol Rima. Od 1. 11. 2017. godine otvoreni su četvrti i peti nivo Koloseuma koji su 40 godina bili zatvoreni za turiste. Cijena ulaznice je 12 evra, a besplatan ulaz imaju mlađi od 18 godina i to prve nedjelje u mjesecu. Da biste izbjegli gužvu, koja će vas pratiti tokom obilaska grada, najbolje je rezervisati karte onlajn. Ukoliko kupujete na taj način, cijena karte je dva evra.

Koloseum je turistima dostupan u vremenskom periodu od 08.30 do 19.00 časova, u zavisnosti od mjeseca koji odaberete za svoje putovanje. Ukoliko želite da predahnete, uz divan pogled na ovu arhaičnu građevinu,  kafići se nalaze u ulici iznad  Koloseuma, a tu je svakako i par dobrih mjesta za fotografisanje.

 

Rim je grad odjeka, grad iluzije i grad čežnje

 

Prava čar i ljepota ovog grada može da se osjeti u kaldrmom popločanim ulicama kojima odiše mir. U njima su spojeni arhaično i moderno. Koračajući kaldrmom, posmatrajući sve te narandžaste fasade obrasle bršljanom dok do vas dopiru zvuci italijanske muzike iz obližnjih kafanica, prepuštatate se jednom katarzičnom raspoloženju.

U ovim ulicama nema gužvi, nema zvuka fotoaparata. Samo jednom kapijom odvojeni ste od užurbanosti Rima dok u miru, s čašom dobrog vina posmatrate čarobni prizor. Upravo takva je ulica Via Margutta. Kada otvorite kapiju mira i tišine i pređete sa kaldrme na asfalt dočekuje vas užurbana povorka turista.

Obožavam Rim. On jednostavno baci čini na tebe.

Dok jednim svojim dijelom Rim stoji u dalekoj prošlosti, drugim dijelom hrabro korača kroz naprednu tehnološku sadašnjicu. Negdje na sredini nalazi se Fontana di Trevi.

Fontana di Trevi smještena je  na mjestu antičkog, rimskog izvora vode. Novčići bačeni u fontanu idu u dobrotvorne svrhe, a kažu i da  ko ubaci novčić i zamisli želju doći će do ostvarenja iste. Čarobnu fontanu najbolje je posmatrati uz italijanski kapućino, na terasi obližnje kafeterije.

Rim je dobar kao što izgleda, posebno ako uživate u hrani.

Pored svih vrsta kafa, morate probati  čuveni italijanski sladoled, a ne smijete preskočiti pice i paste. Cijene su pristupačne, a priče da konobari naplaćuju više nego što stoji u cjenovniku nisu tačne. Doručku se u Italiji ne pridaje poseban značaj, tako da se nemojte nadati obilnom doručku u hotelima. Možete da uživate u kroasanima. Ručak je u Italiji najvažniji.

Država u državi

Nezamislivo je doći u Rim, a ne posjetiti Vatikan. Zaista je neponovljivo iskustvo, sve što vidite ostaviće na vas dubok utisak. Sikstinska kapela, to čudo umjetnosti očarava. Trebate se naoružati strpljenjem, jer su velike gužve, a na ulazak u Vatikan čeka si i po dva sata. Ulaznica košta 30 evra, u tu cijenu uračunata je ulaznica, vodič i slušalice. Najbolje je karte rezervisati onlajn i izbjeći čekanje.

O Rimu bi se mogli pisati romani, svaka ulica je posebna, na svakom koraku imate nešto zanimljivo za vidjeti. Muzej pod vedrim nebom Italije.  Još uvijek se ne ubraja u najskuplje gradove Evrope tako da se smještaj može pronaći po povoljnoj cijeni, u samom centru, preko poznatih internet sajtova.  Ukoliko želite da osjetite čaroliju Toskane onda je najbolje da smještaj rezervišete u nekom od obližnjih sela. Ukoliko imate mogućnost da u Rimu ostanete više dana neizostavno trebate posjetiti  rimsku plažu Lido di Ostia.

Ostavite komentar..