Dokumentarna serija „The Vietnam War“: Borba za „najveće ništa u istoriji“

Istorijski gledano, htjeli mi to priznati ili ne, u ljudskoj je tradiciji vođenje ratova. Jedni će ratove opravdavati, jer su oni ili članovi njihovih porodica, prijatelji ili poznanici bili učesnici. Drugi će ratove nazivati najmračnijim vremenima, pasivno posmatrati razvoje događaja, ili aktivno uzeti učešće u antiratnim protestima. U dokumentarnoj seriji „The Vietnam War“ postavlja se pitanje da li ima ikakvog smisla sve ono što se desilo u vietnamskom ratu?  Da li za ideale ginu budale, kako kaže tekst jedne pjesme, ili u tome ima nečeg mnogo uzvišenijeg i od nas samih?

Uz svjedočenja  učesnika u ratu i civila, sa obje strane, možemo dublje ući u samu srž problema za vrijeme rata.  A hronološko praćenje događaja otkriva mračne tajne, koje su sukob uvlačile u besmislenu situaciju.

Dokumentarna serija „The Vietnam War“  prati razvoj sukoba na vietnamskom tlu, od 1858. Od sukoba sa kolonijalistima i traženja nezavisnosti, do završetka rata u Vietnamu i pobjedom jedne od strana u sukobu.

@googleimages

Dokumentarna serija koja traje 1035 minuta, podijeljenih na deset epizoda, daje nam mnogo informacija o odnosima koji su vladali u Hanoju,  Saigonu i Bijeloj kući i jednoj od najvećih kriza američkog društva.

Ako želite saznati nešto više o jednom od najkrvavijih sukoba u našoj prošlosti, „The Vietnam War“ je sigurno serija, koja će privući pažnju. Serija je koštala, grubo, 30 miliona dolara, a rađena je deset godina, za čije vrijeme je prikupljeno 24. 000 fotografija i snimljeno ukupno 1500 sati dokumentarnog materijala, što govori u prilog kvalitetu serije.

Jedno je sigurno, nakon pogledanog dokumentarca vaš stav o ratu, ne samo onom u Vietnamu, neće biti isti.

Ocjene:

IMDb: 9.1/10
Rotten Tomatoes: 98%

Napisao:          Geoffrey C. Ward

Režirali:           Ken Burns and Lynn Novick

Naracija:          Peter Coyote

za Elem: MIRZA PINJIĆ

Ostavite komentar..