Banjalučki feministički festival uz aktivizam, umjetnost, družbu i službu

Treći po redu BLASFEM (Banjalučki feministički festival), počeo je juče na dobro poznatoj lokaciji Banjalučkog socijalnog centra. Festival  ima za cilj da promoviše ženska prava, da podigne svijest o problemima i izazovima, te da progovori o feminizmu transgeneracijski, transistorijski i regionalno.

Kako navode iz organizacije, Blasfem je feministički festival umjetnosti, aktivizma, družbe i službe. Raznovrsni aktivistički i umjetnički sadržaji otvoreni su za sve posjetioce potpuno besplatno.

PETAK: Tišina je ovde gluvoća, Priče za odrasle i Četrdeset godina na sceni

Otvaranje festivala obilježile su izložba “Tišina je ovde gluvoća” i izložba “Priča za odrasle”. Prema riječima kustoskinje Mirjane Dragosavljević, izložba “Tišina je ovde gluvoća” analizira različite migracije koje su se desile: od figure gastarbajtera/ke, preko rata i raspada Jugoslavije, do Balkanske rute. “Priče za odrasle” Sanje Solunac je interdisciplinarni projekat koji sadrži više cjelina, od kojih je Crni konac najveća i najznačajnija vizuelna cjelina koji kroz formu haljine predstavlja životnu priču jedne žene.

Kroz muzičko-scenski spektakl “Četrdeset godina na sceni” publika je mogla poslušati priče o ljubavi, pohoti, višestrukom orgazmu, rakiji, srodnim dušama, hroničnom umoru, predrasudama, vješticama i svemu što stane u 40+ u izvođenju Ro und Rosenkurz.

Ove sadržaje ispratio je i panel “Pravda i tijelo” gdje se polemisalo o složenosti odnosa između političkog, društvenog i ličnog, o tijelu u umjetnosti, kao i o upotrebi i manipulaciji tijelom u javnom prostoru. Na panelu su govorile: Senka Marić (Mostar), Sandra Dukić (Banja Luka), Ana Kotur Erkić (Banja Luka), Ines Prica (Zagreb), Brankica Raković (Banja Luka), Jelena Lalatović (Beograd), Marija Ratković (Beograd), a diskusiju je moderirala novinarka Gordana Katana.

SUBOTA: Priča o Dari Samardžiji, Zajedno do dostojanstvenog rada, Darkness Arijana

Subotnji dan će početi Pričom o Dari Samardžiji koju će voditi Arijana Forić Kurtović i Enes Kurtović od 13 časova. Dara Samardžija je žena iz Kozarca koja je ljudskost stavila ispred nacionalne i vjerske pripadnosti i koja je odlučila da u vihoru rata dijeli tešku sudbinu komšija sa kojima je živjela, odbacujući mogućnosti života u sigurnoj zavjetrini.

Od 14.30h posjetioci će imati priliku da vide dokumentarni performans “Zajedno do ostojanstvenog rada” koji je nastao na osnovu priča radnica iz cijele Srbije, sa različitih radnih pozicija, različitih godina, obrazovanja i socijalnih pozadina. Aktivistkinje ROZA Udruženja za radna prava žena prikupljale su ove priče od 2011. do 2017. godine.

Panel “Politike, organizacije, feminizmi” počinje od 16h časova, a učesnici će polemisati o savremenim kretanjima unutar feminističke teorije i prakse u svijetu i na Balkanu, o problemima i praksama. Učestvuju: Ankica Čakardić (Zagreb), Tanja Marković (Beograd), Jelena Veljić (Beograd), Maja Solar (Novi Sad), Milica Lupsor (Zrenjanin), Marija Runjić (Banja Luka), a razgovor moderira Danijela Majstorović.

Erotika i dnevnopolitički presjek stanja počinju od 18:15 časova. Red erotike, red politike, red razonode i svih sadržaja koji nas interesuju. Učestvuju: Biljana Kosmogina (Begrad), Kia Kiai (Beograd), Tanja Radmilo (Split), a moderira Leila Šeper.

Panel LGBTQI i feminizmi: ka novim (starim) solidarnostima je rezervisan za start od 20:15h. Govoriće se o prijeko potrebnim solidarnostima između onog što Nancy Faser zove “izrabljivanim klasama, prezrenim seksualnostima i bivalentnim kolektivitetima”, te njima pripadajućim krizama. Učesnici panela: Kristina Ljevak (Sarajevo), Nera Mešinović (Sarajevo), Aleksa Milanović (Beograd), Đura Đuričić (Beograd), Iris Janković (Banja Luka), Dragana Garić (Banja Luka), a moderira Morana Trenta.

Muzički dio programa kreće od 22:30 svirkom Bojane, Dragane i Mie koje sviraju sve od Silvane do Nirvane, a od ponoći posebno iznenađenje je Darkness Arijana – in the dark place koja će puštati apokaliptičnu, industrijsku muziku.

Ostavite komentar..